PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE
Programează-te direct 24/7

Alegi data și ora și primești confirmarea pe loc

Reconstrucția mamară – soluția pentru vindecarea fizică și psihică

Conform Agenției Internaţionale Pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, aproximativ  8000 de femei au „primit” diagnosticul de cancer mamar în 2012. O mare parte dintre acestea au aflat de boală într-o formă avansată, atunci când, din păcate, șansele de supraviețuire sunt extrem de mici.
Mastectomia vine ca o soluție salvatoare, în ciuda faptului că este o intervenție chirurgicală mutilantă. Pentru recăpătarea siguranței de sine și a unui aspect fizic plăcut, chirurgia estetică pune la dispoziția femeilor care trec printr-o astfel de situație, multiple posibilități chirurgicale de reconstrucție mamară. Femeile care au suferit o mastectomie, intervenția chirurgicală prin care întregul sân este îndepărtat pentru a trata sau preveni cancerul de sân, au opțiunea de a apela la o reconstrucție mamară. O astfel de intervenție are rolul de a oferi un aspect apropiat de cel natural.
Procedura de reconstrucție mamară poate fi realizată odată cu mastectomia și în acest caz vorbim despre o reconstrucție mamară imediată. De asemenea, în funcție de starea pacientei și de opțiunile acesteia, se poate recurge la o reconstrucție mamară după ce inciziile s-au vindecat și terapia împotriva cancerului de sân s-a terminat. O astfel de reconstrucție de sân poate avea loc la câteva luni sau chiar ani.
În unele cazuri, mastectomia poate să ducă și la îndepărtarea mamelonului și areolei și din această cauză în timpul operației de reconstrucție mamară acestea trebuie reconstituite odată cu noul sân.
Femeile care vor să treacă printr-o operație de reconstrucție mamară au la dispoziție mai multe opțiuni. Astfel, o reconstrucție mamară după o mastectomie poate fi realizată cu ajutorul implanturilor (din silicon sau cu ser fiziologic). De asemenea, există și opțiunea reconstrucției cu țesut propriu, în care medicul estetician folosește țesuturi prelevate din alte zone ale corpului pentru o reconstrucție de sân.
Există posibilitatea ca, în funcție de specificul fiecărui caz și de expertiza medicului estetician, o pacientă să treacă printr-o reconstrucție mamară în care atât implantul, cât și țesutul propriu pot fi folosite.
O reconstrucție mamară cu implant implică plasarea acestuia în fața sau în spatele mușchiului pectoral. În cazul implanturilor care sunt amplasate anterior mușchiului este folosită o matrice dermică acelulară pentru stabilizarea. În timp, corpul va înlocui această matrice cu colagen.
Intervenția de reconstrucție mamară cu țesutul propriu al pacientelor este cea mai complexă opțiune reconstructivă a sânilor. Chirurgul plastician va transfera o secțiune de piele, mușchi, grăsime și vase de sânge dintr-o parte a corpului către piept pentru a da formă noului sân. În unele cazuri, pielea și țesutul trebuie mărite cu un implant mamar pentru a atinge dimensiunea dorită a sânului.
O reconstrucție mamară după mastectomie prezintă, la fel ca alte intervenții chirurgicale, o serie de riscuri, printre care se numără:
Infecții;
Sângerări;
Necroza unor țesuturi
Perioade prelungite de vindecare și recuperare
Pierderea senzației în zonele supuse intervenției
Dureri
Ruperea implanturilor
Asimetria sânilor
O reconstrucție mamară poate fi necesară unei femei care a trecut printr-o mastectomie sau printr-o lumpectomie. O mastectomie este o intervenție chirurgicală care îndepărtează unul sau ambii sâni pentru a trata sau preveni cancerul de sân. Chirurgii pot alege dintre mai multe tipuri diferite de mastectomie. Opțiunile legate de această formă de tratament variază în funcție de cantitatea de țesut chirurgul pe care trebuie să o îndepărteze.
În primele etape de evoluție ale unui caz de cancer de sân, atunci când tumora are dimensiuni reduse, există posibilitatea îndepărtării acesteia cu precizie. În această situație, chirurgul îndepărtează tumora și țesutul periferic, intervenția aceasta fiind numită mastectomie parțială sau lumpectomie.
Pentru stabilirea tipului de mastectomie necesar și dacă este oportună o procedură de reconstrucție mamară imediată sau după vindecarea inciziilor, chirurgul va lua în considerare raportul dintre tumoră și dimensiunea sânilor.
Există, de asemenea, și situația în care o reconstrucție mamară este folosită în cazul pacientelor care aleg să fie supuse unei mastectomii profilactice. Această opțiune este oferită femeilor care prezintă un istoric familial de cancer de sân. O astfel de procedură reduce riscul de a suferi de această formă de cancer cu 85 până la 100%.

Hotărârea de a apela la o astfel de intervenție este în strânsă legătură cu îmbunătățirea imaginii de sine și calitatea vieții personale. Pentru majoritatea femeilor, recompensa unei lupte câștigate în fața cancerului mamar este reconstrucția sânilor.
Pentru desfășurarea intervenției în condiții optime, chirurgul estetician recomandă realizarea unui set de analize. Se va evalua starea generală de sănătate, precum și eventualii factori de risc. De asemenea, se vor efectua măsurători pentru determinarea mărimii și formei sânului de reconstruit. În final se va stabili de comun acord cu pacientul, metoda cea mai potrivită de reconstrucție.
Momentul în care se recurge la o intervenție de reconstrucție mamară este stabilit în funcție de ce își dorește pacienta, alte afecțiuni medicale și modul în care evoluează tratamentul împotriva cancerului. Ori de câte ori este posibil, chirurgii plastici încurajează femeile să accepte o reconstrucție mamară în același timp în care își fac mastectomia. Pentru multe femei, reconstrucția imediată reduce traumele legate de eliminarea sânului, precum și cheltuielile și disconfortul de a suferi două operații majore.
Consultul cu un medic estetician pentru a afla mai multe informații despre ce implică o operație de reconstrucție mamară poate să aibă loc înainte de o mastectomie sau după finalizarea tratamentelor împotriva cancerului de sân.
În ceea ce privește o reconstrucție mamară, discuția cu un medic estetician se dovedește un pas semnificativ în luarea unei decizii informate pe această temă. Este important ca această discuție să ofere o imagine clară a procedurilor folosite, a riscurilor pe care le ridică și care sunt rezultatele la care o pacientă care vrea să treacă printr-o reconstrucție mamară se poate aștepta.
În timpul unui consult pentru stabilirea unei potențiale intervenții de reconstrucție mamară pacienta și medicul ating următoarele subiecte:
Scopul și potențialele rezultate asociate cu o reconstrucție mamară;
Istoricul medical;
Consumul de medicamente;
Potențialele alergii;
Intervenții chirurgicale anterioare;
Riscurile.
Pe lângă discuția legată de detaliile practice asociate cu o reconstrucție mamară, medicul estetician va:
Evalua starea de sănătate generală, posibilele afecțiuni și factorii de risc;
Examina sânii și va realiza măsurători legate de dimensiuni, formă și poziția mamelonului și areolei;
Realiza fotografii ale sânilor
Explica opțiunile de reconstrucție mamară și de recuperare.
Trebuie subliniat faptul că o reconstrucție mamară, cu implant sau țesut propriu, se dovedește a fi extrem de complexă și că este indicat ca pacientele să plece din cabinetul medicului estetician cu o imagine clară a acestei intervenții. Din acest motiv este important ca acestea să pună întrebări și să aibă așteptări realiste în ceea ce privește rezultatul.
O parte importantă a pregătirilor legate de o reconstrucție mamară pe care trebuie să le faci este reprezentată de discuția cu chirurgul estetician. Acesta trebuie să explice pe larg diferitele aspecte ale intervenției, dar și potențialele riscuri. De asemenea, este indicat să ai așteptări realiste legate de rezultatul operației și de modul în care te vei simți după aceasta.
Discuția pe care o vei purta cu medicul estetician înainte de trebuie să afli detalii legate de:
Anestezicul folosit;
Timpul necesar pentru o reconstrucție mamară;
Eventualele complicații, pe termen scurt sau mediu și lung;
Rezultatele intervenției;
Cum se va desfășura recuperarea;
Costurile asociate cu o reconstrucție mamară.
În cadrul diferitelor consultații legate de intervenție, specialistul care se va ocupa de reconstrucția mamară va:
Solicita o serie de teste și analize pentru stabilirea stării generale de sănătate;
Ajusta dozele sau elimina unele medicamente sau suplimente pe care le folosești;
Recomanda renunțarea la fumat;
Recomanda evitarea aspirinei și a medicamentelor anti-inflamatoare, deoarece pot crește riscul de sângerare.
Pentru ca beneficiile intervenției să răspundă dorințelor și așteptărilor pacientei, acesta trebuie să urmeze câteva indicații preoperatorii. Fumatul este de evitat cu o lună înainte de operație, precum și expunerea la soare sau solar. Nu se bea și nu se mănâncă nimic în noaptea dinaintea intervenției. De asemenea, cu 2 săptămâni înainte trebuie întrerupt consumul de aspirină sau alte medicamente care pot influența coagularea sângelui.Procedura se realizează sub anestezie generală, iar durata depinde în funcție de metoda reconstructivă aleasă, între 3 și 6 ore. Reconstrucţia se poate realiza atât concomitent cu mastectomia, cât și la un interval de timp după aceasta.
În urma operației de reconstrucție mamară pot apărea diferite complicații precum necroza țesutului înlocuit sau modificări în ceea ce privește sensibilitatea la nivelul sânului. Totodată, cicatricele rezultate sunt destul de vizibile.
Perioada de recuperare recomandată este de 6-8 săptămâni. Rezultatul final poate ajuta pacienta să depășească impactul fizic și emoțional al mastectomiei. Majoritatea femeilor au constatat o reală îmbunătățire a calității vieții.

Vrei mai multe informații despre operația de reconstrucție mamară?

Conform Agenției Internaţionale Pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, aproximativ  8000 de femei au „primit” diagnosticul de cancer mamar în 2012. O mare parte dintre acestea au aflat de boală într-o formă avansată, atunci când, din păcate, șansele de supraviețuire sunt extrem de mici.
Mastectomia vine ca o soluție salvatoare, în ciuda faptului că este o intervenție chirurgicală mutilantă. Pentru recăpătarea siguranței de sine și a unui aspect fizic plăcut, chirurgia estetică pune la dispoziția femeilor care trec printr-o astfel de situație, multiple posibilități chirurgicale de reconstrucție mamară.
Prin reconstrucția mamară, se recreează un aspect cât mai apropiat de sânii naturali și se urmărește atât recuperarea formei, cât și a dimensiunilor normale. Această procedură este adaptată particularităților anatomice individuale. Varianta propusă de chirurgul estetician fiind una personalizată în funcție de tipul de mastectomie realizată.Dr. Cristian Nițescu

Ce înseamnă o procedură de reconstrucție mamară?
Femeile care au suferit o mastectomie, intervenția chirurgicală prin care întregul sân este îndepărtat pentru a trata sau preveni cancerul de sân, au opțiunea de a apela la o reconstrucție mamară. O astfel de intervenție are rolul de a oferi un aspect apropiat de cel natural.
Procedura de reconstrucție mamară poate fi realizată odată cu mastectomia și în acest caz vorbim despre o reconstrucție mamară imediată. De asemenea, în funcție de starea pacientei și de opțiunile acesteia, se poate recurge la o reconstrucție mamară după ce inciziile s-au vindecat și terapia împotriva cancerului de sân s-a terminat. O astfel de reconstrucție de sân poate avea loc la câteva luni sau chiar ani.
În unele cazuri, mastectomia poate să ducă și la îndepărtarea mamelonului și areolei și din această cauză în timpul operației de reconstrucție mamară acestea trebuie reconstituite odată cu noul sân.
Femeile care vor să treacă printr-o operație de reconstrucție mamară au la dispoziție mai multe opțiuni. Astfel, o reconstrucție mamară după o mastectomie poate fi realizată cu ajutorul implanturilor (din silicon sau cu ser fiziologic). De asemenea, există și opțiunea reconstrucției cu țesut propriu, în care medicul estetician folosește țesuturi prelevate din alte zone ale corpului pentru o reconstrucție de sân.
Există posibilitatea ca, în funcție de specificul fiecărui caz și de expertiza medicului estetician, o pacientă să treacă printr-o reconstrucție mamară în care atât implantul, cât și țesutul propriu pot fi folosite.
O reconstrucție mamară cu implant implică plasarea acestuia în fața sau în spatele mușchiului pectoral. În cazul implanturilor care sunt amplasate anterior mușchiului este folosită o matrice dermică acelulară pentru stabilizarea. În timp, corpul va înlocui această matrice cu colagen.
Intervenția de reconstrucție mamară cu țesutul propriu al pacientelor este cea mai complexă opțiune reconstructivă a sânilor. Chirurgul plastician va transfera o secțiune de piele, mușchi, grăsime și vase de sânge dintr-o parte a corpului către piept pentru a da formă noului sân. În unele cazuri, pielea și țesutul trebuie mărite cu un implant mamar pentru a atinge dimensiunea dorită a sânului.
O reconstrucție mamară după mastectomie prezintă, la fel ca alte intervenții chirurgicale, o serie de riscuri, printre care se numără:
Infecții;
Sângerări;
Necroza unor țesuturi
Perioade prelungite de vindecare și recuperare
Pierderea senzației în zonele supuse intervenției
Dureri
Ruperea implanturilor
Asimetria sânilor
O reconstrucție mamară poate fi necesară unei femei care a trecut printr-o mastectomie sau printr-o lumpectomie. O mastectomie este o intervenție chirurgicală care îndepărtează unul sau ambii sâni pentru a trata sau preveni cancerul de sân. Chirurgii pot alege dintre mai multe tipuri diferite de mastectomie. Opțiunile legate de această formă de tratament variază în funcție de cantitatea de țesut chirurgul pe care trebuie să o îndepărteze.
În primele etape de evoluție ale unui caz de cancer de sân, atunci când tumora are dimensiuni reduse, există posibilitatea îndepărtării acesteia cu precizie. În această situație, chirurgul îndepărtează tumora și țesutul periferic, intervenția aceasta fiind numită mastectomie parțială sau lumpectomie.
Pentru stabilirea tipului de mastectomie necesar și dacă este oportună o procedură de reconstrucție mamară imediată sau după vindecarea inciziilor, chirurgul va lua în considerare raportul dintre tumoră și dimensiunea sânilor.
Există, de asemenea, și situația în care o reconstrucție mamară este folosită în cazul pacientelor care aleg să fie supuse unei mastectomii profilactice. Această opțiune este oferită femeilor care prezintă un istoric familial de cancer de sân. O astfel de procedură reduce riscul de a suferi de această formă de cancer cu 85 până la 100%.
Hotărârea de a apela la o astfel de intervenție este în strânsă legătură cu îmbunătățirea imaginii de sine și calitatea vieții personale. Pentru majoritatea femeilor, recompensa unei lupte câștigate în fața cancerului mamar este reconstrucția sânilor.
Pentru desfășurarea intervenției în condiții optime, chirurgul estetician recomandă realizarea unui set de analize. Se va evalua starea generală de sănătate, precum și eventualii factori de risc. De asemenea, se vor efectua măsurători pentru determinarea mărimii și formei sânului de reconstruit. În final se va stabili de comun acord cu pacientul, metoda cea mai potrivită de reconstrucție.
Momentul în care se recurge la o intervenție de reconstrucție mamară este stabilit în funcție de ce își dorește pacienta, alte afecțiuni medicale și modul în care evoluează tratamentul împotriva cancerului. Ori de câte ori este posibil, chirurgii plastici încurajează femeile să accepte o reconstrucție mamară în același timp în care își fac mastectomia. Pentru multe femei, reconstrucția imediată reduce traumele legate de eliminarea sânului, precum și cheltuielile și disconfortul de a suferi două operații majore.
{%%{children}%%}
Consultul cu un medic estetician pentru a afla mai multe informații despre ce implică o operație de reconstrucție mamară poate să aibă loc înainte de o mastectomie sau după finalizarea tratamentelor împotriva cancerului de sân.
În ceea ce privește o reconstrucție mamară, discuția cu un medic estetician se dovedește un pas semnificativ în luarea unei decizii informate pe această temă. Este important ca această discuție să ofere o imagine clară a procedurilor folosite, a riscurilor pe care le ridică și care sunt rezultatele la care o pacientă care vrea să treacă printr-o reconstrucție mamară se poate aștepta.
În timpul unui consult pentru stabilirea unei potențiale intervenții de reconstrucție mamară pacienta și medicul ating următoarele subiecte:
Scopul și potențialele rezultate asociate cu o reconstrucție mamară;
Istoricul medical;
Consumul de medicamente;
Potențialele alergii;
Intervenții chirurgicale anterioare;
Riscurile.
Pe lângă discuția legată de detaliile practice asociate cu o reconstrucție mamară, medicul estetician va:
Evalua starea de sănătate generală, posibilele afecțiuni și factorii de risc;
Examina sânii și va realiza măsurători legate de dimensiuni, formă și poziția mamelonului și areolei;
Realiza fotografii ale sânilor
Explica opțiunile de reconstrucție mamară și de recuperare.
Trebuie subliniat faptul că o reconstrucție mamară, cu implant sau țesut propriu, se dovedește a fi extrem de complexă și că este indicat ca pacientele să plece din cabinetul medicului estetician cu o imagine clară a acestei intervenții. Din acest motiv este important ca acestea să pună întrebări și să aibă așteptări realiste în ceea ce privește rezultatul.
O parte importantă a pregătirilor legate de o reconstrucție mamară pe care trebuie să le faci este reprezentată de discuția cu chirurgul estetician. Acesta trebuie să explice pe larg diferitele aspecte ale intervenției, dar și potențialele riscuri. De asemenea, este indicat să ai așteptări realiste legate de rezultatul operației și de modul în care te vei simți după aceasta.
Discuția pe care o vei purta cu medicul estetician înainte de trebuie să afli detalii legate de:
Anestezicul folosit;
Timpul necesar pentru o reconstrucție mamară;
Eventualele complicații, pe termen scurt sau mediu și lung;
Rezultatele intervenției;
Cum se va desfășura recuperarea;
Costurile asociate cu o reconstrucție mamară.
În cadrul diferitelor consultații legate de intervenție, specialistul care se va ocupa de reconstrucția mamară va:
Solicita o serie de teste și analize pentru stabilirea stării generale de sănătate;
Ajusta dozele sau elimina unele medicamente sau suplimente pe care le folosești;
Recomanda renunțarea la fumat;
Recomanda evitarea aspirinei și a medicamentelor anti-inflamatoare, deoarece pot crește riscul de sângerare.
Pentru ca beneficiile intervenției să răspundă dorințelor și așteptărilor pacientei, acesta trebuie să urmeze câteva indicații preoperatorii. Fumatul este de evitat cu o lună înainte de operație, precum și expunerea la soare sau solar. Nu se bea și nu se mănâncă nimic în noaptea dinaintea intervenției. De asemenea, cu 2 săptămâni înainte trebuie întrerupt consumul de aspirină sau alte medicamente care pot influența coagularea sângelui.Dr. Cristian Nițescu. Procedura se realizează sub anestezie generală, iar durata depinde în funcție de metoda reconstructivă aleasă, între 3 și 6 ore. Reconstrucţia se poate realiza atât concomitent cu mastectomia, cât și la un interval de timp după aceasta.
În urma operației de reconstrucție mamară pot apărea diferite complicații precum necroza țesutului înlocuit sau modificări în ceea ce privește sensibilitatea la nivelul sânului. Totodată, cicatricele rezultate sunt destul de vizibile.
Perioada de recuperare recomandată este de 6-8 săptămâni. Rezultatul final poate ajuta pacienta să depășească impactul fizic și emoțional al mastectomiei. Majoritatea femeilor au constatat o reală îmbunătățire a calității vieții.
Distribuie mai departeTe invit să descoperi mai multe informații despre operația de reconstrucție mamară.Dr. Cristian NițescuTot ce trebuie să știi despre operația de reconstrucție mamarăVrei mai multe informații despre operația de reconstrucție mamară?

Articole Similare