2015-10-30
Tot ce trebuie să știi despre reconstrucţia cu implanturi mamare
Cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer la femei şi reprezintă o treime din cancerele dezvoltate de către acestea. Una dintre metodele de salvare a vieții în aceste situații este operația de mastectomie, ce presupune îndepărtarea întregii glande mamare, de obicei împreună cu mamelonul. Datorită procedurilor avansate, chirurgii plasticieni reușesc să reconstruiască sânii cu ajutorul implanturilor mamare, astfel încât să pară cât mai naturali. Desigur, reconstrucţia cu implanturi mamare se face doar cu acordul unui medic oncolog.
Deoarece reconstrucția cu implanturi mamare este un subiect delicat, dar de interes major, vă voi povesti în acest articol tot ce trebuie să știm despre implanturile mamare pentru această operație.
Deși majoritatea femeilor sunt candidate pentru acest tip de intervenție, planul terapeutic de abordare al reconstrucţiei cu implant mamar este individualizat, ţinându-se cont de următorii parametri cheie:
- tipul şi dimensiunea tumorii;
- calitatea şi cantitatea de ţesut mamar restant după îndepărtarea carcinomului;
- indicele de masă corporală al pacientei;
- statutul de fumător/nefumător;
- planul terapeutic recomandat de oncolog (chimio şi/sau radioterapie), etc.
Când se poate realiza reconstrucţia cu implanturi mamare?
Reconstrucţia mamară se poate realiza în acelaşi timp cu îndepărtarea tumorii, în cadrul unei intervenţii la care vor participa atât o echipă de chirurgi, cât şi una de chirurgi plasticieni: echipa de chirurgi îndepărtează tumora şi eventualul ţesut ganglionar, urmând ca plasticienii să reconstruiască sânul. Astfel, prin operația de reconstrucție cu implant mamar se pot obţine rezultate excelente.
Ce presupune reconstrucţia cu implanturi mamare?
Reconstrucţia cu implanturi mamare presupune utilizarea unui implant sau expander, ce va fi ulterior înlocuit cu implant mamar. Dacă ţesuturile pacientei (pielea şi muşchiul) ce trebuie să acopere implantul sunt deficitare sau de o proastă calitate, se poate opta pentru utilizarea de lambouri (transpoziţia de ţesut din alte zone), atât în combinaţie cu un implant mamar, cât şi fără, după necesităţile fiecărei paciente. De abia în etapa secundară se pot reconstrui areola şi mamelonul.
În acest moment, se derulează în spitalele de stat la nivel naţional un program de reconstrucţie mamară cu implant, operație ce este decontată parţial sau total, în funcție de caz, de CNAS. Dr. Cristian Nițescu vă așteaptă oricând la o consultație pentru reconstrucţia cu implanturi mamare, deoarece o astfel de intervenție ajută la redarea frumuseții, încrederii și echilibrului emoțional.