PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE
Programează-te direct 24/7

Alegi data și ora și primești confirmarea pe loc

Un implant mamar se recomandă femeilor care își doresc sâni mai mari, sau celor care au nevoie de reconstrucție de sân în urma unei mastectomii

La clinica Dr. Cristian Nițescu din București implantul mamar se realizează atât în scop estetic cât și în urma unei mastectomii. În ambele tipuri de intervenții chirurgicale, pacientele beneficiind de experiența îndelungată a unei echipe de excelență, sub conducerea Medicului Primar, doctor în medicină, Cristian Nițescu. Operația de implant mamar constă în introducerea submuscular sau, (mai rar) subglandular, a unui unui implant siliconic menit să refacă forma sânului (în cazul unei excizii a glandei mamare) sau să îmbunătățească aspectul bustului prin augmentare mamară.

Când este indicată operația de implant mamar?

Decizia opțiunii pentru un implant mamar trebuie să se ia de către pacientă, în mod asumat, după ce medicul chirurg estetician i-a adus la cunoștință toate detaliile legate de acest tip de intervenție și au trecut împreună în revistă întregul proces, de la pregătirea pentru operație, alegerea tipului de implant mamar, operația, etapă cu etapă, perioada de refacere postoperatorie și cea de recuperare, până la riscurile pe care procedura le implică și conduita de urmat în cazul în care efectele secundare apar.

Dacă în cazul augmentării bustului, vorbim doar de argumente de ordin estetic, în cazul intervenției de reconstrucție a sânului intră în discuție rațiuni de ordin medical, operația având rolul de a reda pacientei aspectul anatomic normal, esențial pentru regăsirea echilibrului psihologic și refacerea stimei de sine.

Operația de reconstrucție a sânului prin implant mamar

Excizia glandei mamare are loc în două situații: fie vorbim de o acțiune preventivă, în cazul în care testele genetice au identificat un posibil risc de cancer la nivel mamar, fie vorbim de o acțiune terapeutică, atunci când avem de-a face cu o patologie oncologică instalată. În cazul din urmă, dacă medicii oncologi recomandă mastectomia, aceasta va fi sau nu urmată de chimio sau radio terapie, iar operația de reconstrucție a sânului prin implant mamar se va realiza într-o intervenție chirurgicală separată. Intervenția de reconstrucție a sânului realizată la clinica Dr. Cristian Nițescu din București va implica, cel mai probabil, acțiuni mai ample, pentru a reface pe deplin aspectul sânului, pe lângă proteza siliconică, chirurgul estetician urmând a decide dacă e necesar un lambou muscular, o reconstructie cu expander al tegumentului și implant sau implant cu matrice dermică acelulară (ADM).

Testele genetice, acum mai accesibile decât în trecut, permit pacientelor să identifice cât mai din timp riscul apariției unui cancer mamar, chiar înainte ca orice manifestare să apară (nodul, modificare în consistența glandei mamare, formațiune tumorală etc.). Astfel, din ce în ce mai des, multe dintre femei optează pentru mastectomie bilaterala preventivă, adică pentru excizia glandelor mamare după identificarea genelor cu predispoziție la o patologie la nivelul sânilor (BRCA). Identificarea acestei gene relevă o probabilitate în procent de 50-70% de a dezvolta, de-a lungul vieții, un cancer mamar, motiv pentru care opțiunea pentru mastectomia preventivă este justificată. Reconstrucția sânului prin implant mamar cu proteze de silicon are loc în timpul aceleiași intervenții chirurgicale, perioada de recuperare fiind de doar 14 zile.

Tipuri de implanturi mamare

Este bine de știut că există 2 tipuri de implanturi mamare: rotunde și anatomice. Implanturile anatomice au formă de pară sau de lacrimă, având un pol superior mai îngust în plan antero-posterior și un pol inferior mai plin. Implanturile rotunde umplu în mod egal sânul în toate cadranele sale, având aspect de măr, polul superior și cel inferior având aceeași grosime.

Asadar, pentru femeile care își doresc un decolteu mai plin, implantul rotund este întotdeauna preferat celui anatomic.

Implanturile folosite în clinica Dr. Cristian Nițescu din București sunt implanturile mamare Mentor, produse în SUA, certificate FDA (Food and Drug Administration), cel mai înalt for al profilului de siguranță în dispozitive medicale și medicamente din lume.

Intervenția de mărire și ridicare a sânilor

De cele mai multe ori, intervenția de implant mamar se realizează concomitent cu procedura de ridicare a sânilor, (mastopexie) întrucât, într-o mare parte din cazurile întâlnite în practica medicală, este prezentă ptoza mamară (sânii ”căzuți”). Astfel, într-o singură intervenție chirurgicală, se remediază ambele inconveniente de ordin estetic, rezultatul fiind un bust cu un aspect radical îmbunătățit, menit să crească încrederea în sine a pacientei.

Pregătirea pentru implant mamar

Primul pas este consultul, în cadrul căruia chirurgul estetician va prezenta toate aspectele legate de intervenție, va răspunde la toate întrebările, astfel încât decizia intervenției chirurgicale să fie luată în deplină cunoștință și încredere. Cu această ocazie se va decide, de comun acord, pentru tipul de implant mamar, volumul acestuia și alte aspecte ce țin de poziționarea implantului mamar. Medicul va face măsurători pentru a stabili soluția optimă pentru implanturile mamare, pornind de la datele anatomice ce individualizează fiecare pacient. O anamneză riguroasă, care să cuprindă istoricul medical, medicația curentă, posibile patologii și alergii va furniza medicului toate informațiile referioare la pacient, necesare pentru o bună desfășurare a intervenției.

Atât în perioada preoperatorie cât și în cea de de recuperare, renunțarea la fumat și adoptarea unei diete echilibrate vor susține o recuperare mai ușoară.

Operația de implant mamar și recuperarea postoperatorie

Intervenția chirurgicală în implantul mamar se efectuează sub anestezie generală și durează aproximativ 1 oră. De obicei, pacienta este externată la 24 de ore după operație, urmând ca, în următoarele 14 zile să revină la clinică pentru 2-3 controale, pentru schimbarea pansamentelor. Este posibil ca în primele 2 zile de la intervenție să existe un ușor disconfort la nivelul mușchiului pectoral, întrucât implantul mamar va fi poziționat sub acesta. Medicația antiinflamatoare și antialgică va reduce acest disconfort.

Capetele firelor de sutură se îndepărtează după 14 zile. Pacienta va purta o bustieră post-operator, timp de 3 săptămâni în mod continuu și următoarele 3 timp de 12 ore pe zi (doar ziua sau doar noaptea), pentru un efect optim. O cremă siliconică specială, aplicată timp de 6 luni dimineața și seara, va asigura zonei cicatriceale suplețe, făcând-o greu observabilă.

Restrictiile post-chirurgicale în cazul unui implant mamar sunt limitate la a nu ridica greutăți foarte mari și a nu face sporturi ce implică eforturi extreme timp de 2 luni. De asemenea, se recomandă evitarea expunerii la razele UV timp de 6 luni.

Implant mamar preț

Pentru că fiecare intervenție are specificul ei, prețul operației de implant mamar variază în funcție de tipul și forma implantului: 4200 – 4600 Euro.

Consultul este absolut necesar inainte de a programa o operație de implant mamar. Programați-vă pentru un consult preoperator in cabinetul medicului Cristian Nițescu din cadrul Royal Hospital Bucuresti.