Reconstrucția mamară
Scopul reconstrucției mamare este acela de a reface unul sau ambii sâni, atât ca formă și aspect, dar și ca simetrie, în urma unei intervenții de mastectomie (intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează sânul din cauza unui tumori cancerigene sau a riscului iminent de apariție a uneia). Intervenția necesită mai multe etape de implementare și poate fi realizată de către un chirurg plastician fie în timpul mastectomiei, fie ulterior acesteia.
Reconstrucție mamară: pregătire preoperatorie
Medicul chirurg vă recomandă efectuarea unui anumit set de analize care vor asigura o bună desfăşurare a intervenţiei. Înainte de operaţia de reconstrucție mamară, este indicată evitarea administrării de medicamente precum: aspirină, medicamente ce pot crește timpul de sângerare (hormoni, anticoagulante, antitrombotice) sau anticoncepţionale, deoarece acestea pot provoca apariţia unor probleme legate de coagularea sângelui.
De asemenea, pacienta împreună cu medicul plastician trebuie să stabilească ce tip de intervenție de reconstrucție mamară este mai potrivit. Reconstrucția mamară se poate realiza cu implant mamar, utilizând doar ţesutul propriu al pacientei sau combinat (implant mamar acoperit de țesut transpoziționat dintr-o zonă donatoare). Țesutul utilizat pentru reconstrucție este recoltat din zone ca spatele, abdomenul sau fesele pacientei, iar refacerea areolei şi a mamelonului depinde de decizia pacientei de a reconstrui aceste zone sau nu.
Decizia este luată ținând cont de necesitățile și stilul de viață ale pacientei, dar și de tipul de mastectomie efectuat, tipul de tratament oncologic și structura corporală a pacientei.
Dacă doar unul din sâni este afectat de mastectomie, doar acesta va fi reconstruit prin una din metodele de mai sus, în timp ce pentru celălalt se poate face o intervenție de ridicare de sân, augmentare sau micșorare, pentru ca sânii să fie simetrici și egali ca dimensiune.
Reconstrucție mamară: recuperare post-operatorie
Dr. Cristian Niţescu recomandă pacientelor sale o perioadă de recuperare între şase şi opt săptămâni. Perioada de recuperare după o reconstrucție mamară, din punct de vedere fizic, depinde în mare măsură şi de stabilitatea emoţională și psihologică a pacientei și, bineînțeles, de complexitatea intervenției și de starea generală a acesteia (analize, alte boli asociate).
Posibile complicații ale reconstrucției mamare
Pot apărea sângerări, infecţii, alergii, hematoame şi dureri. Însă, reconstrucţia mamară poate să aibă complicaţii mai specifice, precum necroza ţesutului înlocuit sau modificări în ceea ce priveşte sensibilitatea la nivelul sânului. Aceste complicații apar, în special, ca urmare a tratamentelor aplicate pentru cancer: iradierea țesuturilor-radioterapia și/sau chimioterapia, care modifică vascularizația și troficitatea tesuturilor.
Totodată, cicatricile rezultate după o reconstrucție mamară sunt destul de vizibile. Există riscul recidivei cancerului la acel sân, caz în care se va proceda la îndepărtarea imediată a implantului.
Preț reconstrucție mamară
Prețul reconstrucției mamare este stabilit în urma realizării planului chirugical și stabilirii tuturor etapelor de reconstrucție. Nu există un preţ fix deoarece acesta variază datorită multiplelor proceduri, în general pleacă de la 4000 Euro.
Dr. Cristian Niţescu recomandă intervenția de reconstrituire mamară tuturor femeilor cărora le-au fost extirpaţi unul sau ambii sâni în urma cancerului la sân. Reconstituirea are un impact psihologic pozitiv și poate diminua trauma unei mastectomii.