PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE
Programează-te direct 24/7

Alegi data și ora și primești confirmarea pe loc

Liposucția sau lipoaspirația este o intervenție chirurgicală menită să înlăture depozitele de țesut adipos (grăsime) localizate în diferite zone ale corpului. De cele mai multe ori, operația de liposucție este solicitată în scop estetic, ca soluție pentru remodelarea corporală, de unde și termenul de ”liposculptură” sub care mai întâlnim uneori acest tip de intervenție.

liposuctie (lipoaspiratie), infografic cu date esentiale | Dr. Cristian Nitescu Bucuresti

Cine poate beneficia de operația de liposucție?

De liposucție sau lipoaspirație pot beneficia deopotrivă femeile și bărbații, problema depozitelor de grăsime localizată fiind întâlnită în egală măsură, la ambele sexe. De asemenea, e bine de știut că lipoaspirația nu este o intervenție dedicată preponderent persoanelor supraponderale, așa cum s-ar putea crede. Există numeroase cazuri în care pacienți normoponderali, cu un stil de viață sănătos, care practică activitatea fizică, ajung să solicite o lipoaspirație tocmai pentru că nu pot ”pierde” grăsimea acumulată anterior, în anumite zone ale corpului. Este important de reținut faptul că liposucția nu este o metodă de slăbire, neavând implicații directe asupra greutății corporale, ci doar poate corecta la nivel estetic, zonele în care s-au produs acumulări de țesut adipos.

Liposucția în scop curativ

E important de menționat rolul curativ al liposucției în anumite patologii, cum ar fi, de exemplu, în cazul unor ginecomastii sau pseudoginecomastii (acumulare de țesut adipos la nivelul glandei mamare la bărbați), în cazul unor lipoame (formațiuni tumorale benigne alcătuite din țesut adipos organizat) sau în cazul altor patologii lipodistrofice (cu acumulări adipoase sau distorsiuni ale unor zone cu țesut adipos). În toate aceste cazuri, lipoaspirația este o intervenție necesară și utilă.

De ce este important să apelezi la un chirurg cu experiență?

Deși liposucția este o intervenție de rutină în chirurgia estetică, e important de știut că, pentru rezultate optime, experiența chirurgului estetician joacă un rol esențial. Dr. Cristian Nițescu, medic primar, doctor în medicină, chirurg plastician cu peste 25 de ani de experiență și mii de intervenții chirurgicale încununate de succes, realizează în mod curent acest tip de intervenții, în cadrul Royal Hospital din București.

Pregătirea pentru operație

Liposucția, ca oricare intervenție chirurgicală, are nevoie de o pregătire riguroasă, ce începe cu un consult de specialitate. Medicul chirurg estetician Cristian Nițescu, doctor în medicină, va face o evaluare competentă a zonelor ce fac subiectul operației de liposucție în cadrul cabinetului din Royal Hospital din Bucuresti. La începutul consultației, va avea loc o scurtă discuție privind istoricul medical al pacientului, pentru a se stabili antecedentele chirurgicale, alte patologii asociate sau alergii medicamentoase. Există extrem de puține cazuri în care operația de liposucție este contraindicată și foarte puține patologii asociate care ar putea împiedica o eventuală intervenție. Preoperator, se recomandă realizarea unui set minim de analize de sânge, pentru a preîntâmpina eventualele probleme de vindecare, de sângerare sau anemie.

Intervenția propriu-zisă

În principiu, operația de liposucție presupune practicarea unei incizii minime (3-4 mm) prin care se introduce canula de lipoaspirație. În prealabil, în zonă s-a infiltrat o soluție specială, pentru a ușura procesul de aspirație a țesutului adipos în exces. Se va plasa un singur fir de sutură la nivelul inciziei, care se va îndepărta la 7 zile de la operație. Liposucția se realizează sub anestezie generală, pacientul urmând a fi evaluat preoperator și de medicul anestezist.

Volumul țesutului adipos extras este cuantificat în timpul intervenției chirurgicale, care, de regulă, are o durată ce poate varia de la 1 oră, în cazul lipoaspirației abdominale, până la 2 ore în cazul asocierii mai multor zone. În general, liposucția se poate practica la nivelul brațelor, la nivel abdominal – atât central, cât și lateroabdominal, la nivelul coapselor – intern, la nivelul părților interne ale articulației genunchiului și la nivel subfesier. De asemenea, lipoaspirația se poate efectua concomitent cu operația de abdominoplastie (eliminarea excesului tegumento-adipos de la nivel abdominal, așa-numitul ”șorț abdominal”. E important de reținut că, în acest caz, lipoaspirația nu se poate efectua la nivel centro-abdominal, peste zona operată, ci doar lateral.

Recuperarea după liposucție

Primele 24 de ore după operația de liposucție, pacientul le va petrece internat. Durerea postoperatorie este minimă (resimțită de mulți dintre pacienți ca o febră musculară) și este ușor de depășit cu medicație antialgică și antiinflamatoare. După externare, urmează 7 zile de recuperare ce se va face aproape exclusiv în poziție de repaus. La finalul celor 7 zile de la operație, Dr. Cristian Nițescu va evalua starea pacientului și va îndepărta cele câteva fire de sutura plasate la nivelul inciziilor minime de pe zonele anatomice lipoaspirate.

După <lipoaspirație, pacientul va purta contenție elastică, care variază de la o vestă compresivă cu mâneci (în cazul lipoaspirației brațelor), la o burtieră (în cazul lipoaspirației abdominale) sau la o pereche de pantaloni elastici (în cazul lipoaspiratiei de la nivelul membrelor inferioare). Această contenție se va purta continuu (24h/24h) timp de 3 săptămâni apoi, următoarele 3 săptămâni urmând a fi purtată 12 ore pe zi (doar ziua sau doar noaptea). Acest lucru va ajuta la dispariția edemului postoperator și la obținerea unui rezultat estetic optim.

Un stil de viață sănătos, va asigura intervenției de lipoaspirație rezultate perfecte pe termen lung, evitându-se, astfel, acumulări de țesut adipos pe alte zone anatomice.

 

Cât costă o liposucție?

Prețul operației de liposucție este de 2600 Euro pentru liposucție (lipoaspirație) abdominală, de 1200 Euro pentru liposucție (lipoaspirație) “gușă”, si de la 400 Euro / zonă, în funcție de zonele anatomice ce vor fi lipoaspirate.

Pentru a afla mai multe despre operația de liposucție, programează o vizită la cabinetul din București al Dr.Cristian Nițescu, din cadrul Royal Hospital!