2017-04-18
5 întrebări frecvente despre operația de liposucţie
Operaţia de liposucţie este o procedură chirurgicală estetică prin care grăsimea în exces este îndepărtată din anumite zone ale corpului. Deoarece îmi doresc să vă ofer informaţii preţioase despre chirurgia estetică, mi-am propus să vă răspund în acest articol la 5 întrebări frecvente despre liposucție.
Operația de liposucție îndepărtează absolut toată grăsimea din zona tratată?
Nu. În cadrul operației de liposucție se scoate grăsimea în exces şi întotdeauna rămân câteva celule adipoase – un strat extrem de subţire sub piele, strat prin care se vascularizează pielea, ce are rol de protecţie contra traumatismelor şi ajută la procesul de termoreglare (menţinerea temperaturii corpului).
Mă pot îngrăşa după operația de liposucţie?
Da. Bineînţeles, dacă nu respectaţi un stil de viaţă sănătos ce include sportul şi o dietă adecvată (fără calorii în exces, dar ce conţine toate principiile alimentare), este posibil să câştigaţi în greutate sau să apară „colăcei”de grăsime. Totuşi, este puţin probabil să vă îngrăşaţi în zona lipoaspirată, de cele mai multe ori kilogramele în plus se distribuie în zonele netratate. Este de reţinut însă, ca şi regiunile în care s-a intervenit pot creşte în dimensiuni, în cazul unui surplus de kilograme. Menţinerea rezultatelor postoperatorii depinde de pacient, nu de medic.
Operația de liposucție este remediul pentru celulită („pielea în coajă de portocală“)?
Nu. Liposucţia nu tratează celulita, o poate ameliora uşor prin îndepărtarea excesului de grăsime, dar celulita nu dispare, fiind condiţionată genetic de factorii alimentari şi de existenţa unor septuri fibroase ce trag de piele, dând acel aspect de “coajă de portocală”.
Ce zone se pot opera?
În principiu, cam orice zonă poate fi lipoaspiraţă: cele mai frecvente sunt abdomenul şi flancurile (părţile laterale, numite popular “mânere”), coapsele şi zona de “aripioare” de la nivelul joncţiunii coapse cu fese, braţele, guşa. Există şi regiuni unde lipoaspiraţia este contraindicată: zone ce sunt situate pe proeminente osoase, ce conţin elemente nobile (vase şi nervi semnificativi), sau zone funcţionale şi senzoriale. Canditatul perfect pentru liposucție este cel care are așteptări realiste în ceea ce privește rezultatul acestei intervenții.
Cât slăbesc datorită operaţiei de liposucţie?
Operația de liposucție nu este o metodă de a slăbi! Candidaţii pentru această operaţie sunt persoane ce au reuşit să slăbească prin alte metode (regim alimentar şi sport), stabilindu-se la o greutate apropiată de cea ideală pentru ei, greutate ce s-a menţinut în lunile ce preced operaţia. Aceştia prezintă doar depozite de grăsime localizate, încăpăţânate, persistente, probabil constituţionale, care nu au dispărut prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Pacienţii scad într-adevăr în greutate, pentru că dintr-un depozit adipos abdominal se poate scoate şi un kg de grăsime. Ei vor scădea şi postoperator în greutate, organismul având un metabolism mai accentuat după îndepărtarea grăsimii. Totuşi scopul liposucţiei nu este de a slăbi. Beneficiul major al operației de liposucție este armonizarea liniilor corporale.