PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE
Programează-te direct 24/7

Alegi data și ora și primești confirmarea pe loc

Operația de mentoplastie: ce este și cum se realizează?

Operația de mentoplastie are ca scop modificarea formei și  a dimensiunii bărbiei. O asemenea procedură urmărește obținerea unui profil echilibrat, a unei linii armonioase nas-bărbie.

Operația de mentoplastie – ce este?

Pentru un profil plăcut și echilibrat, bărbia trebuie să se afle cu 2-3 mm în spatele unei linii verticale imaginare, ce pornește de la baza nasului către bărbie.

Astfel, anumite deformări ale bărbiei pot fi clasificate în felul următor:
• Bărbie foarte mică, situată prea în spate
• Bărbie mult prea proeminentă sau lungă
• Bărbie asimetrică

Operația de mentoplastie de reducție poate fi uneori realizată concomitent cu rinoplastia (intervenție chirurgicală estetică prin care se modifică forma sau dimensiunea nasului), pentru a se obține un profil armonios.

În cazul în care bărbia este prea proeminentă sau prea lungă, se elimină din suportul osos al bărbiei. Intervenția se realizează cu anestezie generală și durează aproximativ 1 oră. Zona bărbiei va fi diminuată și remodelată în funcție de fizionomia pacientului.

Operația de mentoplastie de augmentare se efectuează prin introducerea unor implanturi de silicon, pentru a crește proiecția acesteia, pe imaginea de profil.

Tipurile de implant folosite pentru operația de mentoplastie sunt sintetice: implanturi de silicon sau biologice: implanturi de grăsime sau implanturi osoase aparținând pacientului. Intervenția se realizează prin crearea unui buzunar în țesuturi, în care se pune implantul. De obicei, incizia se face la nivelul vestibulului bucal.

În ambele cazuri, atât pentru augmentarea cât și pentru micșorarea bărbiei, examinarea preopiratorie este esențială.

Dincolo de analizele recomandate în majoritatea intervențiilor chirurgicale, este nevoie de efectuarea unui studiu cefalometric și a unei măsurători pe radiografie pentru ca medicul să poată stabili, cu exactitate, planul de acțiune, dimensiunile implantului sau dacă este necesară repoziționarea osoasă.

Operația de mentoplastie: care sunt riscurile intervenției?

În privință complicațiilor, pot apărea unele sângerări și o ușoară senzație de amorțire a fetei. Totodată, pentru câteva zile de la operație, pacienții se pot confrunta cu o mică dificultate în pronunțarea cuvintelor.
Medicul estetician recomandă pacienților să consume, în primele zile după operație, mai mult hrană lichidă și semisolidă, pentru a evita efectuarea unor mișcări ample de masticație. De asemenea, trebuie menținută o igienă bucală riguroasă. Dacă pacienții nu respectă indicațiile chirurgului plastician, implantul inserat se poate deplasa din poziția în care a fost așezat, în cazul acesta fiind necesară o nouă intervenție chirurgicală.

Ce presupune recuperarea?

Procesul de recuperare depinde de tipul de intervenție și de complexitatea ei. În cazul introducerii de implanturi siliconice, acesta va fi mai scurt, având o durată de aproximativ două săptămâni. În situația mentoplastiei cu repoziționare osoasă, vindecarea completă durează mai mult, aproximativ 4-5 săptămâni.
Majoritatea pacienților se vor putea întoarce la serviciu sau vor putea relua activitățile zilnice în aproximativ o săptămână după mentoplastie.

În ciuda acestui fapt, chirurgul estetician îi va sfătui pe pacienți să se abțină de la activități extenuante sau sportive timp de câteva săptămâni pentru a permite o vindecare corectă.

Suna-ne

+40 722 789 792

Articole Similare