2020-01-23
Implantul de fese: ce este și de ce ai avea nevoie de el?
Implant fese – denumit în literatura de specialitate augmentare gluteală sau gluteoplastie este o procedură chirurgicală care reconstruiește și/sau mărește aparența feselor gluteale.
Descrisă pentru prima dată în 1969, operația de implant fese devine din ce în ce mai cunoscută, motiv pentru care diferite tehnici au fost dezvoltate și perfecționate, în vederea atingerii celui mai bun rezultat, cu un risc redus de complicații.
Fesele sunt părți importate ale corpului, atunci când o persoană își judecă propriul aspect în funcție de criterii care indică nevoia de proporționalitate, dată de coapse subțiri și fese proeminente.
Operația pentru implant fese îmbunătățește conturul, mărimea și forma feselor. Înaintarea în vârstă, degradarea pielii din cauza razelor solare, sarcină, fluctuațiile de greutate sau factori genetici pot conduce la pierderea elasticității pielii. Cu ajutorul intervenției de implant fese, echilibrul corpului va fi restaurat, ceea ce are un impact pozitiv asupra încrederii în sine și a imaginii proprii.
Implant fese: ce înseamnă procedura?
Candidații potriviți pentru această intervenție sunt pacienții cu fese plate sau lăsate care provoacă nemulțumire din punct de vedere estetic.
Consultația cu medicul specialist va informa pacientul în privința tuturor detaliilor intervenției, începând cu dorințele pacientului, procedura în sine și recuperarea ulterioară. Procedura de implant fese presupune inserția de implanturi umplute cu silicon sau transfer de grăsime în/sub mușchiul gluteal.
Tehnica folosită va fi stabilită de către chirurgul estetician în funcție de mărimea și forma de implant fese dorite, de cantitatea de grăsime disponibilă pentru transfer, nivelul de activitate zilnică, calitatea și elasticitatea pielii dar și cantitatea de piele în exces.
Desfășurarea operației
Procedura de implant fese începe prin anestezierea pacientului și durează aproximativ două ore. Medicul anestezist va decide care este cea mai bună opțiune în privința anesteziei. După administrarea anesteticului, chirurgul va face inciziile necesare, în zona de întâlnire a feselor cu partea posterioară a coapselor (pliul subfesier), fie în zona coccigiană (partea superioară a șanțului interfesier).
Cel mai frecvent, incizia se face interfesier pentru a ascunde cicatricile. În cazul transferului de grăsime, mici incizii sunt făcute în zonele de unde se extrage prin liposuctie. Grăsimea extrasă va fi apoi procesată și injectată în fese. Mărimea inciziei și a cicatricii post-operatorii depind de fiecare caz în parte. Implantul va fi apoi inserat între straturile musculare sau deasupra mușchiului gluteal, și poziționat conform planului.
Ce se întâmplă după intervenția chirurgicală
În cazul implantului cu silicon, rezultatele implantului de fese vor fi observate imediat și sunt permanente. Rezultatele măririi feselor cu propria grăsime vor fi observate complet pe parcursul unui an, deoarece durează ca țesutul propriu să se consolideze. O parte din volumul inițial va fi absorbit de către corp.
În funcție de fiecare caz în parte, pacientul va fi spitalizat până a doua zi după operație sau mai mult. Post operator pot apărea reacții precum edeme, vânătăi, dureri sau amorțeală zonei, care sunt temporare și se diminuează odată cu trecerea timpului.
Medicul specialist va cere pacientului să poarte îmbrăcăminte de susținere pe perioada recuperării. Totodată, pacientul va trebui să evite poziția în șezut, pe perioade extinse, timp de minim două săptămâni.
De asemenea, dormitul pe burtă sau pe o parte este recomandat. Aceste aspecte sunt importante deoarece așezarea sau dormitul pe șezut poate deteriora grăsimea.
Recuperarea după implantul de fese
Activitățile fizice solicitante trebuie eliminate pe o perioadă de 2 luni. Țesutul se va așeza în primele 3-6 luni și rezultatele sunt de durată, cu condiția de a păstra o condiție generală bună de sănătate și o greutate stabilă. În puține cazuri, intervenția inițială nu va oferi rezultate satisfăcătoare și necesită o a doua operație.
Dacă implantul de fese a fost realizat cu țesut propriu, trebuie reținut că acest țesut se va comporta ca orice țesut de grăsime normal al corpului. Acesta se poate extinde odată cu luarea în greutate sau se poate micșora, odată cu pierderea în greutate.
Asemenea oricărei intervenții chirurgicale, în urma operației de implant fese pot să apară complicații precum infecții, afectarea nervilor sau a mușchilor, asimetria implanturilor, edeme, cicatrici inegale.