PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE
Programează-te direct 24/7

Alegi data și ora și primești confirmarea pe loc

Operația de mentoplastie: tot ce trebuie să știi

Anatomia bărbiei

Înainte de a vorbi despre mentoplastie este foarte important să cunoaștem câteva aspecte anatomice ale bărbiei:

 • Bărbia este proeminența osoasă anterioară, mediană și rotunjită a mandibulei;
 • Mușchii care antrenează bărbia sunt: mușchiul coborâtor al colțului gurii, mușchiul mentonier, mușchiul coborâtor al buzei inferioare și mușchiul platisma;
 • Nervul alveolar inferior traversează canalul mandibular și în dreptul găurii mentoniere se împarte în nerv mentonier (care iese prin gaura mentonieră) și nerv incisiv (care își continuă traiectul prin canalul incisiv, situat în grosimea mentonului).

Ce este mentoplatia?

Operația de mentoplastie (profiloplastia) este o intervenţie chirurgicală prin care se modifică forma şi dimensiunea bărbiei. O asemenea procedură are ca scop obţinerea unui profil echilibrat, a unei concordanţe între nas şi bărbie.

Clasificarea bărbiilor deformate

În ceea ce priveşte un profil plăcut, se spune că bărbia trebuie să se afle cu 2-3 mm în spatele unei linii verticale imaginare, ce porneşte de la baza nasului către bărbie. Astfel, anumite deformări ale bărbiei pot fi clasificate în felul următor:

 • Bărbie foarte mică, situată prea în spate
 • Bărbie mult prea proeminentă sau lungă
 • Bărbie asimetrică

Cum trebuie să te pregătești pentru această operație?

Înainte de operația de mentoplastie, chiar dacă este vorba de micșorarea sau augmentarea bărbiei, pacientul, pe lângă setul de analize recomandat pentru fiecare intervenție chirurgicală, este supus și la un studiu cefalometric şi unei măsurători pe radiografie. Acestea sunt necesare pentru ca medicul să poată stabili cu exactitate planul de acțiune, dimensiunile implantului sau dacă este necesară repoziţionarea osoasă.

Ce presupune operația de mentoplastie?

Augumentarea bărbiei

Mărirea bărbiei se face prin folosirea unor implanturi din silicon pentru a creşte proiecţia acesteia, pe imaginea de profil. Intervenţia se realizează prin crearea unui buzunar în ţesuturi, buzunar în care se pune implantul. De obicei, incizia se face la nivelul vestibulului bucal. Vindecarea este de cele mai multe ori rapidă şi fără dureri.

Micșorarea bărbiei

În cazul în care bărbia este prea proeminenta sau prea lungă, se elimină din suportul osos al bărbiei. Intervenţia se realizează cu anestezie locală sau generală şi durează aproximativ 30 de minute. Zona bărbiei va fi diminuată şi remodelată în funcţie de fizionomia pacientului.

Tipuri de implant pentru operația de mentoplastie

 • Sintetic: implanturi de silicon
 • Biologic: implanturi de grăsime sau implanturi osoase aparţinând pacientului

Ce presupune recuperarea după operația de mentoplastie

După operația de mentoplastie , pacientul trebuie să țină cont de următoarele sfaturi primite de la medicul estetician:

 • Este recomandată o dietă bazată pe lichide pentru următoarele 5 zile;
 • Este de preferat ca dormitul să se facă pe 2-3 perne;
 • Timp de 2 săptămâni de la intervenție, este indicată evitarea exercițiilor fizice;
 • Este recomandată clătirea gurii cu o soluţie antiseptică bucală de 2-3 ori pe zi.

Ce complicații pot apărea în urma operației de mentoplastie?

În privința complicaţiilor, pot apărea unele sângerări, infecţii şi senzaţia de amorţire a feţei. Totodată, pentru câteva zile după operaţie, poate exista o mică dificultate în a pronunţa cuvintele.

Articole Similare