2019-09-27
Urechi clăpăuge la copil? Otoplastia le corectează
Urechile clăpăuge la copii sunt, pentru mulți, motive de frustrare și chiar de stigmatizare pe plan social. Urechile clăpăuge pot să devină o țintă pentru amuzamentul colegilor. Din mărturiile auzite, unii copii ajung să fie comparați cu diverse personaje din desene animate sau cu animale. Ironiile celor de vârsta lor îi fac pe copiii cu urechi clăpăuge să reacționeze foarte sensibil. Aceștia sunt vulnerabili în fața stigmei.
Dar dacă urechile clăpăuge reprezintă o problemă inestetică, a apărut și o soluție chirurgicală în abordarea ei. Mai exact, otoplastia, adică operația dedicată corectării urechilor clăpăuge.
Urechi clăpăuge – importanța corectării la copii
Urechile clăpăuge, ieșite în evidență mai mult de 2 cm decât normal, pot crea neplăceri în viața persoanei care le posedă. Copiii suferind, în mod special, din cauza bulling-ului. Specialiștii recomandă ca otoplastia să fie realizată cât mai devreme. Asta pentru a nu lăsa urechile clăpăuge să ajungă un impediment în viața copilului, a adolescentului și, mai târziu, a adultului.
În acest caz, chirurgia estetică nu este un simplu capriciu, ci o nevoie pragmatică în abordarea urechilor clăpăuge. Părinții copiilor cu urechi clăpăuge sunt sfătuiți să cântărească bine decizia și să le faciliteze celor mici intervenția de otoplastie. Prin ea, copiii vor scăpa pentru totdeauna de anomalia urechilor clăpăuge.
Cum schimbă otoplastia viața copiilor cu urechi clăpăuge?
Chiar dacă fetele își ascund urechile clăpăuge inestetice, prin purtarea părului lung și lăsat liber, pentru băieți este mai dificil. Atunci când au urechi clăpăuge, prietenii de joacă îi șicanează pe tema aceasta.
Deși există deja pe piață de ceva timp, otoplastia nu este încă pe atât de mediatizată în țara noastră pe cât ar merita. Din acest motiv, nici ideea că printr-o operație relativ simplă, așa cum este otoplastia, un copil cu urechi clăpăuge poate să aibă beneficii pe termen lung, nu este bine întipărită în conștiința părinților.
Otoplastia pentru corectarea urechilor clăpăuge poate să fie realizată și mai târziu în viață. Totuși, specialiștii sunt de părere că cea mai bună decizie pentru părinții care au copii cu urechi clăpăuge este ca aceștia să încerce să facă o schimbare mai devreme. Pe termen lung, decizia va avea un efect pozitiv asupra vieții micuților. Se recomandă ca otoplastia să fie efectuată odată ce urechile ajung la forma lor finală. Mai exact, în jurul vârstei de 5 ani. Otoplastia se poate realiza și la pacienți cu vârste mai mici, la sfatul specialistului în chirurgie estetică.
La ce să te aștepți când soliciți operația de otoplastie
Pentru ca un copil să poată beneficia de otoplastie, părintele trebuie să caute un cabinet sau o clinică de chirugie estetică în care se realizează procedura.
Părintele își însoțește copilul cu urechi clăpăuge la medic și, în cadrul primei vizite, chirurgul estetician va face, cel mai probabil, următoarele demersuri:
- Va revizui istoricul medical al copilului care are nevoie de otoplastie, astfel încât să afle dacă pacientul a avut vreodată o afecțiune sau o infecție la nivelul urechilor.
- Înainte de otoplastie, medicul trebuie să știe dacă pacientul urmează vreun tratament pentru o problemă de sănătate, sau dacă a mai suferit altă intervenție chirurgicală.
- Va examina urechile pacientului, inclusiv mărimea, forma, simetria etc.
- Va discuta cu specialistul despre cunoștințele pe care acesta le are de la otoplastie, despre necesitatea operației. Totodată, se va discuta despre felul în care pacientul se așteaptă să arate după otoplastie.
- Este necesar ca pacientul să se asigure că înțelege ce implică otoplastia și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze, după otoplastie, astfel încât să aibă rezultatele dorite.
- Dacă este vorba despre un copil, părintele îi va explica acestuia tot ce trebuie să știe despre otoplastie, pentru ca micuțul să fie relaxat.
Ce face pacientul după otoplastie
- În urma intervenției de otoplastie, pacientul va putea să se bucure mai mult de viață, știind că a scăpat de urechile clăpăuge. Dar pentru asta, este nevoie ca el să respecte câteva reguli de bază, după otoplastie.
- La finalul procedurii de otoplastie, urechile sunt pansate cu o fașă elastică pe care pacientul nu și-o poate scoate singur.
- După 10 zile de la otoplastie, este necesar ca pacienții să poarte niște bandane textile care să le țină urechile apropiate. Asta doar în momentele în care stau întinși în pat, fie că citesc, se uită la un film sau dorm.
- Vindecarea țesuturilor nu este definitivă. Pacienții poartă bandana pentru patru, șase săptămâni.
Otoplastia se mai poate face și în diferite alte cazuri, în afară de cel de corectare a urechilor clăpăuge. Otoplastia poate să schimbe atât forma, cât și poziția și mărimea urechii. Altfel spus, o persoană poate alege otoplastia fie pentru că are nevoie să își corecteze urechile clăpăuge, fie pentru că suferă de un defect din naștere, a avut un accident care a lasat urme asupra urechilor, ori nu este mulțumită de mărimea urechilor.