PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE
Programează-te direct 24/7

Alegi data și ora și primești confirmarea pe loc

Mamografie înainte de remodelarea sânilor?

Foarte multe femei tinere solicită, an de an, o mamografie, chiar dacă nu prezintă risc de cancer, deoarece doresc să acceseze o operație de micșorare a sânilor sau, în alte cazuri, alt tip de operație de remodelare sau mărire a sânilor.

Totuși, un chirurg estetician cu experiență îți va spune că, în realitate, cea mai bună idee este să eviți mamografia înaintea operațiilor la sân. Această opțiune este mai potrivită pentru femeile care au motive de îngrijorare în acest sens, sau pentru acelea care au rude apropiate care au suferit de cancer.

Mamografie – doar după 40 de ani

Deși screening-ul pre-chirurgical a fost o practică îndelungată în rândul medicilor, nici o societate profesională nu recomandă screening-ul de rutină până când o femeie nu împlinește 40 de ani. În general, indicația medicală înaintea unei operații de remodelare a sânului este ca pacienta să efectueze o simplă ecografie mamară.

Doar în cazurile în care ecografia indică modificări suspecte sau îngrijorătoare, pacienta trebuie să se adreseze medicului, iar acesta o va orienta, ulterior, către mamografie.

Marea majoritate a femeilor care sunt supuse intervenției chirurgicale de implant mamar sunt paciente sub 40 ani la care controlul paraclinic preoperator, în cele mai multe cazuri, ar trebui să se rezume doar la o ecografie mamară. Mamografia este o examinare invazivă. așadar trebuie evitată.

Operații estetice la nivelul sânilor: date

Un studiu realizat de Erika D. Sears, chirurg plastician american și publicat în revista medicală JAMA Surgery a arătat că aproape o treime dintre femeile sub 40 de ani din SUA au făcut o mamografie înainte de operația de micșorare a sânilor. Cercetătorii din domeniul serviciilor de sănătate au determinat că 52.486 de femei de toate vârstele au fost evaluate pentru reducerea sânilor între 2009 și 2015, în SUA.

În România avem doar o evidență a intervențiilor de mărire a sânilor. În 2015, chirurgii plasticieni români au pus peste 8000 de implanturi mamare, la 4006 de românce. Peste 2500 de românce au solicitat implanturile rotunde, iar circa 1450 de femei au optat pentru implanturi anatomice, arată o statistică realizată de Asociaţia Chirurgilor Plasticieni din România.

Doar 3% dintre pacientele care au solicitat această intervenţie au şi avut nevoie de ea, din raţiuni medicale. Concret, 120 de femei au beneficiat în 2015  de reconstrucţie mamară după mastectomie.

În 2018, numărul femeilor care și-au pus implant mamar a crescut la 5.000, ceea ce înseamnă aproximativ 10 mii de implanturi. Din aceste date este evident interesul româncelor pentru remodelarea sânilor, indiferent dacă vorbim de augmentare, ridicare sau reducție mamară.

În ultimii ani, organizațiile medicale internaționale au cerut membrilor să identifice investigațiile și procedurile utilizate în mod obișnuit în domeniul lor, dar a căror necesitate ar trebui să fie pusă la îndoială.

Una dintre ele este Societatea Americană de Chirurgie Plastică. În 2014, aceasta a susținut că femeile supuse unei intervenții chirurgicale la sân nu ar trebui să facă o examinare suplimentară, cum este cazul unei mamografii, decât în cazul în care există antecedente medicale, sau o constatare fizică ce impune aceste investigații.

Studiul recent publicat în JAMA Surgery Journal a arătat că 30% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani au făcut mamografii înainte de operația de reducere a sânilor, cu o rată de cinci ori mai mare decât a altor femei.

Aproximativ 4% din femeile cu vârste sub 30 de ani au primit recomandarea efectuării unei mamografii înaintea operațiilor de reducere a sânilor.

La efectuarea studiului, cercetătorii americani au exclus femeile a căror evidență medicală a indicat o istorie personală sau familială a cancerului de sân, predispoziția genetică sau boala precoce benignă a sânului.

Suna-ne

+40 722 789 792

Articole Similare