PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE
Programează-te direct 24/7

Alegi data și ora și primești confirmarea pe loc

De ce alegem să facem operații estetice? Interviu cu dr. Cristian Nițescu, chirurg estetician

Dr. Cristian Nițescu este medic primar în chirurgie estetică și doctor în științe medicale. În aproape 30 de ani de activitate profesională, a efectuat mii de intervenții chirurgicale, dedicându-se, cu mult devotament, industriei frumuseții și echilibrului. Am încercat să aflăm de la dr. Cristian Nițescu ce îi determină pe pacienții săi, din categorii de vârstă, profesionale și sociale diferite, să apeleze la chirurgia estetică.

Motivele care ghidează alegerea

Am aflat că la operații estetice apelează, în mare măsură, persoane care au o idee destul de clară despre ce tip de intervenție își doresc și despre cum ar vrea să arate rezultatul final. 

„În general, când vorbim despre dorința de face o operație estetică, motivul ar putea să fie, doar aparent, acela că pacienții nu sunt mulțumiți de forma sau de aspectul structurii pe care doresc să o modifice. De multe ori însă este mai mult decât atât. Motivul poate să implice o componenta psiho-socială și o component funcțională, cum ar fi în cazul abdominoplastiilor, al rinoplastiilor, sau al gigantomastiei.”, evidențiază dr. Cristian Nițescu. 

Pacienții își autodetermină dorință de a efectua o intervenție chirurgicală, mai puțin în cazul în care sunt supuși unei stigme sociale legate de înfățișarea lor.

Pe de altă parte, atunci când vine vorba despre alegerea unui anumit chirurg estetician care să facă operația, de multe ori prietenii și familia îl pot ghida pe pacient la un anumit medic în care au încredere, mai ales dacă și ei au trecut printr-o intervenție estetică. Aceasta situație este destul de des întâlnită, potrivit observațiilor dr. Nițescu. 

Femeile apelează mai des la chirurgia estetică decât bărbații 

Sfera motivelor pentru care pacienții optează pentru chirurgie estetică este, în general, limitată la câteva situații sau la cumulul acestora, este de părere chirurgul estetician. 

Fie că este vorba despre o hotărâre proprie a pacientului, cea de a-și îmbunătăți stima de sine, fie că este vorba despre o componentă funcțională, sau despre o componentă cu implicații psiho-sociale, atât bărbații cât și femeile determină alegerea intervenției aproximativ din aceleași motive.

„Din experiența mea în chirurgia estetică, în general, femeile apelează mult mai mult la intervenții exclusiv estetice decât bărbații. Proporția celor care se adresează și componentei funcționale (precum în cazul unei rinoseptoplastii) este de peste 80%, atât în rândul femeilor cât și în rândul bărbaților.”, afirmă dr. Cristian Nițescu.

Referitor la preferințele pacienților, medicul evidențează că femeile aleg cel mai des intervenții chirurgicale din sfera sânului (augumentare cu implant, ridicare de sâni) și rinoplastii, în timp peste 90% dintre pacienții bărbați l-au solicitat pentru rinoplastii.

Obsesia operațiilor estetice

Dacă, în mod normal, operațiile estetice sunt făcute cumpătat și cu măsură, pentru remedierea unor probleme estetice, la polul opus există și pacienți care apelează într-un mod excesiv procedurile estetice. Obsesia pentru operații estetice ar putea chiar să alcătuiască un trend ascentent, cu precădere în Statele Unite, dar care, încet-încet s-a extins și în sfera europeană, iar în ultimii ani și la noi în țară, potrivit dr. Nițescu. 

Chirurgul afirmă că fenomenul descris anterior ar putea să fie corelat cu o stimă de sine scăzută a celor care îl proliferează, problemă care nu poate fi tratată ca aparținând de aspectul fizic, dar care nici nu dispare odată cu o intervenție estetică sau două. 

O altă categorie de pacienți care apelează excesiv la operații este alcătuită, potrivit specialistului, din persoane care doresc să atragă foarte mult atenția. 

Mai există și o a treia categorie, formată din pacienți obsedați de aspectul unei singure structuri, precum nasul, de exemplu, și care își doresc, în mod deosebit, să arate într-un fel anume care nu poate fi obținut din motive anatomice. Această ultima categorie de pacienți ajung, de cele mai multe ori, să regrete foarte mult deciziile și nu se mai simt confortabil în pielea lor, încercând să atingă o perfecțiune fictivă, lucru foarte deranjant din punct de vedere psihic. 

„În practica mea am întâlnit astfel de persoane, cărora am încercat să le explic motivația medicală pentru care nu mai aveau nevoie de astfel de intervenții. Aș vrea să spun, fară falsă modestie, că am reușit să îi determin pe câțiva dintre ei să renunțe la operațiile estetice de care chiar nu aveau nevoie. Chiar doresc să subliniez că aceasta este o datorie, în primul rând, de etică medicală.”, ne-a mai explicat dr. Nițescu. 

Temerile pacienților de operații estetice 

O operație de orice natură este o experiență importantă, care poate să provoace anxietăți și frică, așteptări mari și stres legat de acceptarea rezultatelor. 

Dr. Cristian Nițescu ne-a mai dezvăluit că, printre temerile pacienților care vin la cabinetul său pentru intervenții estetice, se numără aceea ca rezultatul să nu fie așa cum și-l imaginează. Acest aspect trebuie bine discutat și detaliat la o prima consultație, astfel încât așteptările pacientului să fie în convergență cu opinia specialistului. 

O alta temere ar mai fi legată de anestezie, mai spune dr. Nițescu, care a cooptat în echipa sa unii dintre cei mai buni anesteziști pe care i-a întâlnit în carieră. 

Și pentru că anestezia modernă, ca știință, depășește din punct de vedere medical orice altă specialitate, în materie de inovație și siguranță, pacienții pot să stea liniștiți: într-o echipă dedicată, în care pasiunea pentru estetică și siguranța pacientului sunt pe primul loc, operația nu poate să decurgă altcumva decât la superlativ!

Dacă iei în calcul o operație estetică și încă ai nelămuriri sau ezitări, îți recomandăm o consultație cu Dr. Cristian Nițescu pentru a obține recomandări personalizate pentru tine. Programează-te aici!

Articole Similare