PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE
Programează-te direct 24/7

Alegi data și ora și primești confirmarea pe loc

Labioplastie: ce trebuie să știi despre operație

Operația de labioplastie scapă multe femei, indiferent de vârstă, de anumite frustrări legate de aspectul zonei intime. Problema labiilor prea mari poate chiar să genereze probleme în relațiile intime ale pacientelor. Acestea sunt lucruri pe care multe dintre ele mi le-au mărturisit, uneori jenate. Le încurajez pe femei să apeleze cu încredere la soluția chirurgicală pe care labioplastia o oferă.

Este normal să existe rețineri, când vine vorba despre un subiect atât de delicat, însă nu ar trebui să devină tabu. Operația de labioplastie nu face decât să rezolve o problemă și să elimine frământările și nesiguranțele asociate.

Așadar, sugerez cititoarelor mele să rămână cu mintea deschisă. Dacă au descoperit că au nevoie de labioplastie, să nu ezite în căutarea ajutorului de specialitate.

De ce să apelezi la labioplastie?

Chiar dacă operația de labioplastie nu este, neapărat, „necesară” în sensul clasic, ea este o alegere pentru tot mai multe femei. Atât din rațiuni estetice, cât și, în unele situații, din motive de disconfort. Nu este de mirare că, pe plan mondial, operația de labioplastie se poziționează printre procedurile chirurgicale cu o cerere aflată mereu în creștere, în ultimii ani.

Prin labioplastie este redusă dimensiunea incomodă a labiilor interioare, mici. Decizia de a recurge la operația de labioplastie este una care ar trebui să fie luată în urma unei documentări amănunțite, pentru ca fiecare potențială pacientă să înțeleagă atât avantajele cât și potențialele riscuri ale operației. Există și situații în care operația de labioplastie nu este potrivită pentru o anumită femeie, de aceea se recomandă o discuție cu un specialist.

Ce presupune operația de labioplastie?

Redefinirea labiilor mici prin labioplastie înseamnă modificarea dimensiunii și formei zonei, scurtarea labiilor. Țesutul considerat surplus este îndepărtat printr-o procedură chirugicală care durează în jur de 1-2 ore. Pacienta se va afla sub anestezie generală, în timpul operației de labioplastie. Aceasta poate pleca acasă chiar în ziua operației.

Înainte de labioplastie, pacienta va oferi specialistului informații relevante referitoare la aspecte precum:

 • Sănătatea fizică generală – în urma unor examinări, specialistul va decide dacă operația este sau nu potrivită pentru pacientă.
 • Istoricul medical – este necesar ca, înainte de labioplastie, medicul chirurg să știe dacă o pacientă a mai avut operații similare, sau de alt fel, dacă urmează anumite tratamente, dacă are alergii la diferite substanțe etc.
 • Sănătatea mintală este importantă – nu este ușor pentru o femeie să opteze pentru o operație estetică, în special pentru una care se efectuează la nivelul zonei genitale. Specialistul are nevoie să știe că pacienta este rațională, că decizia ei a fost analizată îndelung.
 • Pacienta trebuie să înțeleagă și că, deși va trece printr-o operație de labioplastie, este posibil ca ea să nu se simtă automat mai bine cu propria imagine. Se poate ca frustrările legate de problema ei sau nesiguranțele asociate și neîncrederea în sine să nu dispară peste noapte. Pacienta trebuie să fie sigură că are nevoie să facă acest pas, să aibă așteptări realiste și multă răbdare.
 • De notat: operația de labioplastie nu are legătură cu dimensiunea și nici alte caracteristici ale vaginului. Pentru a modifica aspecte legate de vagin, se realizează o cu totul altă operație, iar pacientele trebuie să se informeze foarte bine, ca să știe dacă dorințele pe care le au și posibilele rezultatele ale operației se potrivesc.

Recomandări după operație

 • După labioplastie, este necesar ca pacienta să urmeze instrucțiunile medicului.
 • Fumătoarele au un risc sporit de complicații. Se recomandă renunțarea la fumat, pentru evitarea acestora.
 • Evitarea activității sexuale pe o perioadă de câteva săptămâni, după labioplastie.
 • Evitarea activităților fizice intense și sportive, pentru câteva săptămâni.
 • Purtarea de lenjerie intimă și haine din materiale de calitate, lejere.
 • Evitarea utilizării tampoanelor interne pentru o perioadă.
 • După labioplastie, este posibil ca pacienta să aibă o perioadă de disconfort, amorțeală, durere locală și va trebui să poarte anumite pansamente.
 • Există și situații extreme, în care complicațiile pot să fie mai severe, ca în orice operație. Posibile complicații ar fi, de exemplu, schimbarea permanentă a culorii labiilor, afectarea nervilor, cicatrici neplăcute, diferite infecții, diminuarea senzațiilor la nivelul zonei, asimetrie. De aceea, este importantă comunicarea cu medicul și informarea lui, referitor la orice sângerare ciudată, durere severă sau simptom alarmant, după operația de labioplastie.
Articole Similare