PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE
Programează-te direct 24/7

Alegi data și ora și primești confirmarea pe loc

Labioplastia

Labioplastia este una dintre operațiile care au început să capete tot mai multă popularitate, în sectorul chirurgiei estetice. Totuși, nu multe femei ar recunoaște că au recurs la procedura aceasta, sau că doresc, în secret, o labioplastie. Motivele sunt lesne de înțeles, având în vedere că problema labiilor prea mari este una delicată, care poate afecta profund viața intimă a unei femei.

Ce este labioplastia și cum te poate ajuta?

De cele mai multe ori, pacientele aleg operația de labioplastie pentru reducerea dimensiunii labiilor mici, pliuri ale pielii care înconjoară uretra și vaginul. Labiile pot să aibă o dimensiune mai mare, din mai multe motive, precum: înaintarea în vârstă, schimbările hormonale (ca cele apărute la menopauză), sarcina și nașterea, fluctuațiile de greutate și factorii genetici.

 • În regiunea vizată, excesul de piele poate provoca disconfort, iritație și neplăceri unei femei, în special în timpul activităților sportive, al mersului pe bicicletă, precum și în viața intimă.
 • Multe paciente optează pentru labioplastie și din motive de sănătate a zonei intime, dat fiind că țesutul în exces poate afecta igiena zonei, ducând la acumularea de bacterii și de apariție a infecțiilor tractului urinar.
 • Pentru rejuvenarea zonei și restaurarea aspectului anterior sarcinii și nașterii.
 • În vederea reducerii asimetriilor labiilor mici și mari, atunci când forma și aspectul lor este inegal, asimetric.

Dincolo de justificările de ordin estetic și medical, multe paciente optează pentru labioplastie și din motive mai degrabă emoționale.

 • Pentru a-și spori încrederea în sine și pentru a elimina aspectul de „camel toe”, la purtarea pantalonilor mulați.
 • Cu scopul îmbunătățirii gradului de confort și al încrederii în atractivitatea proprie, în timpul contactului intim.

O precizare importantă: operația de labioplastie nu are legătură cu dimensiunea și nici cu alte caracteristici ale vaginului. Pentru a modifica aspecte legate de vagin, se realizează o cu totul altă procedură, iar pacientele trebuie să se informeze foarte bine, ca să știe dacă dorințele pe care le au și posibilele rezultatele ale operației se potrivesc așteptărilor proprii. 

Cum te pregătești pentru operație

Înainte de operația de labioplastie, este necesar ca pacienta să îi furnizeze specialistului informații relevante referitoare la aspecte precum:

 • „Sănătatea fizică generală: în urma unor examinări, specialistul va decide dacă operația este potrivită pentru pacientă.
 • Istoricul medical: este necesar ca, înainte de labioplastie, medicul chirurg să știe dacă o pacientă a mai avut operații similare, sau de alt fel, dacă urmează anumite tratamente, dacă are alergii la diferite substanțe etc.
 • Este important ca o pacientă să înțeleagă ce presupune operația, să rămână rațională și să aibă așteptări realiste de la operație.

Redefinirea labiilor mici, cu ajutorul labioplastiei, implică modificarea dimensiunii și a formei zonei prin scurtarea labiilor mici, astfel încât acestea să nu mai iasă în afara conturului labiilor mari.

 • Surplusul de țesut este îndepărtat printr-o procedură chirugicală care durează în jur de 1-2 ore.
 • Procedura se realizează sub anestezie generală.
 • Pacienta poate pleca acasă chiar în ziua operației.

Recomandări după operație

După labioplastie, este necesar ca pacienta să urmeze instrucțiunile medicului. După operație, se poate întâmpla ca pacienta să aibă o perioadă de disconfort, amorțeală, durere locală și va trebui să poarte anumite pansamente.

 • O recomandare de bază este renunțarea la fumat, în perioada operației de labioplastie, dat fiind că fumătoarele au un risc sporit de complicații.
 • Se recomandă și evitarea activității sexuale, timp de câteva săptămâni, după labioplastie.
 • De asemenea, este indicat să se evite activitățile fizice intense și sportul, o perioadă.
 • Purtarea de lenjerie intimă și haine din materiale de calitate, lejere.
 • Evitarea utilizării tampoanelor interne pentru o perioadă.

În cazuri foarte rare, se pot produce complicații severe. Posibile complicații ar fi, de exemplu, schimbarea permanentă a culorii labiilor, afectarea nervilor, apariția unor cicatrici neplăcute, infecții etc. Din aceste motive, este foarte importantă comunicarea cu medicul și informarea lui, referitor la orice sângerare ciudată, durere severă sau simptom alarmant, după operația de labioplastie.

Te interesează operația de labioplastie? Fă-ți o programare la Dr. Cristian Nițescu, și vino să discutăm despre operația ta.

Articole Similare