PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE
Programează-te direct 24/7

Alegi data și ora și primești confirmarea pe loc

Deviație de sept: ce este și cum se tratează această problemă

Deviație de sept: fie ai auzit despre această problemă, fie te-ai confruntat cu ea sau cunoști pe cineva care se plânge de simptomele deviației de sept. Netratată la timp, deviața de sept îți poate provoca multe neplăceri și dificultăți la respirație, scăzând calitatea vieții. Oricare ar fi situația, iată tot ce este nevoie să știi despre deviație de sept.

Ce este o deviație de sept

O deviație de sept este o problemă caracterizată prin faptul că septul nazal capătă o poziție greșită, într-o parte sau alta. Această problemă poate să blocheze o porțiune a nasului, determinând dificultăți la respirație, umflare a țesuturilor, congestie nazală. Din cauza modificării poziției septului, aerul pătrunde mai greu pe una dintre părțile nasului, simptom care se amplifică atunci când răceși sau te confrunți cu alergii.

Cauzele deviației de sept

Ar putea să ți se pară că deviația de sept apare de niciunde, însă lucrurile nu stau deloc așa.

O deviațe de sept poate avea la bază o problemă din naștere, în unele cazuri, apărută chiar din perioade dezvoltării intrauterine. O altă cauză a deviației ar putea să fie rănirea sau lovirea nasului, astfel încât s-a produs deplasarea septului. Astfel de situații pot să apară în urma unor accidente, a practicării sporturilor de contact etc.

Mai mult decât atât, procesul de îmbătrânire poate, de asemenea, să afecteze structura nasului, precum și umflarea și iritarea cavității nazale (rinita), sau a cavității sinusurilor (rinosinuzita).

Simptome

Obstrucția uneia sau a ambelor nări și dificultate în respirație sunt principalele semne că te confrunți cu deviația de sept.

Alte semne în funcție de care poți dă recunoști deviația de sept mai sunt:

respirația zgomotoasă în timpul somnului;

durerile de cap: determinate de problemele respiratorii;

sforăit și apnee în somn: pot provoca fragmentarea somnului;

durere la nivelul feței, în unele situații;

sângerările nazale: dat fiind că aerul circulă cu dificultate, membranele nazale se usucă mai greu;

infecții frecvente ale sinusurilor.

Fără corectarea deviației de sept, aceste probleme nu vor dispărea de la sine, ba dimpotrive, se vor acutiza.

Tratament chirurgical deviație de sept

După evaluarea simptomelor, specialistul te va întreba dacă te-ai lovit vreodată la nas sau dacă ai suferit vreo operație la nivelul nasului. Medicul va examina poziția septului, cu ajutorul unor instrumente speciale. În multe situații, se recomandă ca tratament pentru deviația de sept, calea chirurgicală: operația numită septoplastie.

Aceasta este o procedură chirurgicală prin care se urmărește readucerea septului într-o poziție corectă. Altfel spus, prin septoplastie, se încearcă îndreptarea septului, în zona de mijloc a nasului, și restructurarea osului și a cartilajului.

Dacă este necesar, specialistul chirurg va reface și aspectul exterior al nasului, prin rinoplastie. Când aceste două proceduri sunt îmbinate și realizate simultan, poartă denumirea de rinoseptoplastie.

Operația pentru corectarea deviației de sept se realizează sub anestezie locală sau generală și durează în jur de o oră.

Înainte de operație, va trebui să eviți utilizarea anumitor medicamente precum ibuprofen sau aspirină, deoarece acestea te pot face să sângerezi mai mult.

Dacă ți se va recomanda operația pentru deviația de sept, asigură-te că știi și care sunt eventualele complicații: sângerările abundente, anumite infecții, reacții negative la anestezie.

Uneori, după operație, este posibil să prezinți în continuare simptome ale sinuzitei, până când infecția se vindecă în totalitate. Sau, dacă au existat alte blocaje la nivelul sinusurilor, precum polipii, este posibil să experimentezi o vreme dificultate în respirație. În ceea ce privește perioada de recuperare după operația de deviație de sept, te poți duce acasă, însă vei avea nevoie de ajutorul cuiva apropiat.

Este important ca în zilele care urmează operației să eviți ridicarea de greutăți, să încerci să dormi cu capul mai sus și pentru asta poți folosi o pernă în plus. Este esențial să urmezi sfaturile medicale primite de la specialist, pentru ca rezultatele operației să fie cele dorite pe termen lung.

FAQ:

De ce o persoană poate avea un sept deviat?

Un sept deviat poate să fie în acest mod chiar de la naștere, din perioada dezvoltării intrauterine. Deviația de sept poate să apară și în urma unei accidentări la nas, sau odată cu procesul de îmbătrânire.

Cum se tratează deviația de sept?

Printre metodele foarte populare de tratament ale acestei probleme, se numără cea chirurgicală, care rezolvă majoritatea cazurilor.

O deviație de sept se poate agrava?

Da. Simptomele bolii pot progresa. Netratată la timp, o deviație de sept nu trece de la sine.

Ce probleme de sănătate poate provoca un sept deviat?

Dacă poziția septului nazal nu este corectată la timp, aceasta poate să ducă la grave probleme de respirație și la obstrucție nazală.

Este recomandata repararea deviației de sept?

Da. Ignorarea acestei probleme duce la afectarea calității vieții unei persoane.

Articole Similare