Operatie ginecomastie
Ginecomastia, creșterea în volum a glandei mamare la bărbați, se tratează chirurgical. Operația estetică readuce la normal forma și dimensiunea glandei mamare la bărbați
Ginecomastia produce stări de frustrare și anxietate la bărbați, de aceea operația de micșorare a glandei mamare este o soluție pentru îmbunătățirea calității vieții acestora. Operația redă bărbaților afectați de ginecomastie aspectul masculin, ajutând la redobândirea încrederii în sine.
Care sunt cauzele ginecomastiei?
De obicei, este produsă de un dezechilibru hormonal, prin prezența în exces a hormonilor estrogeni în dauna testosteronului.
Ginecomastia poate avea cauze fiziologice, poate apărea în urma unor afecțiuni care generează tulburări hormonale sau ca efect secundar al administrării anumitor medicamente. De asemenea, ginecomastia poate fi cauzată de excesul ponderal, responsabil de asemenea, de producerea anumitor de tulburări hormonale.
Ginecomastia fiziologică
Acest fenomen poate avea cauze fiziologice, dacă vorbim de ginecomastia la adolescenți, în care aproape 50% dintre adolescenții de sex masculin trec printr-o perioadă în care volumul glandelor mamare crește sau la bărbații de peste 60 de ani, vârstă la care nivelul testosteronului scade.
Dacă, în cazul adolescenților, ginecomastia poate fi reversibilă, în alte situații necesită intervenție chirurgicală pentru refacerea aspectului masculin.
Ginecomastia produsă de medicație sau afecțiuni
Alte cauze ale ginecomastiei sunt anumite tipuri de medicamente, dereglări hormonale produse de afecțiuni ale glandei tiroide, alte afecțiuni, cum ar fi cele la nivel testicular, sau excesul de grăsime, la persoanele supraponderale sau cu obezitate, care, la rândul lui, provoacă dezechilibre hormonale. Chiar dacă persoana respectivă își modifică stilul de viață și greutatea, de cele mai multe ori ginecomastia persistă.
Cui îi este recomandată operația de corectare a ginecomastiei?
Este foarte important ca ginecomastia să fie corect diagnosticată, prin eliminarea altor cauze care ar putea produce mărirea în volum a glandei mamare a bărbaților, cum ar fi tumori sau abcese.
Dr.Cristian Nițescu, Medic Primar Chirurgie Estetică, Doctor în Științe Medicale, va putea constata dacă pacientului i se recomandă operația estetică de corectare a ginecomastiei sau acesta necesită investigații suplimentare.
În lipsa altor cauze, operația de corectare a acesteia este indicată tuturor bărbaților afectați de creșterea în volum a glandei mamare, întrucât această intervenție este un mod simplu și eficient de a-și redobândi încrederea în propria masculinitate.
Cum pregătim intervenția chirurgicală în cazul ginecomastiei?
Primul pas este un consult de specialitate. Dr. Cristian Nițescu va examina pacientul și va stabili, în urma consultului și a investigăriii istoricului medical al pacientului, dacă acestuia i se recomandă operația estetică pentru corectarea ginecomastiei.
Este foarte important ca medicului să i se povestească toate aspectele ce țin de sănătatea pacientului, diagnostice prezente și trecute, medicație și alte aspecte ce țin de stilul de viață, istoricul medical al familiei, pentru a determina eventualele cauze ale ginecomastiei și pentru a stabili conduita de tratament.
Medicul va decide asupra celei mai bune căi de intervenție și va stabili, alături de pacient, pașii următori pentru operație. Se vor efectua, la nevoie, anumite analize pentru o cât mai bună desfășurare a intervenției de corectare a ginecomastiei. Se va ajusta, dacă este necesar, medicația curentă a pacientului, astfel încât operația să se desfășoare în condiții optime.
Parte integrantă din pregătirea pentru operația de corectare a ginecomastiei va fi renunțarea la fumat și alcool, (măcar în proximitatea intervenției) adoptarea unei diete echiliobrate și a unui stil de viață sănătos.
Este absolut necesar ca pacientul să-și programeze operația astfel încât să poată aloca timp suficient unei bune recuperări postopertorii.
Cum se desfășoară operația de corectare a ginecomastiei?
Micșorarea sânilor la bărbați se face prin excizia glandei mamare, a excesului de piele și de țesut adipos. Operația se face prin anestezie generală, un consult preoperatoriu din partea medicului anestezist va fi necesar pentru a asigura buna desfășurare a intervenției chirurgicale.
După anestezie, se procedează la practicarea unei incizii în jurul areolei mamare sau, după caz, în zona axilei. În funcție de fiecare caz în parte, doctorul Cristian Nițescu va recomanda pacientului un anumit tip de intervenție. Excizia glandei mamare poate fi însoțită de liposucție, ceea ce va facilita obținerea unor rezultate estetice superioare.
De asemenea, medicul va stabili, în funcție de specificul fiecărui caz în parte, dacă pacientul necesită și excizie de piele pentru o bună corectare a ginecomastiei.
Ulterior, operația se va închide cu fire de sutură ce vor asigura o vindecare estetică, fără cicatrici vizibile.
Postoperatoriu, pacientul va fi internat pentru o noapte sau două. Zona operației va fi protejată prin pansamente speciale compresive. După externare, pacientul va purta în continuare pansamentele compresive și va evita efortul.
Recuperarea după intervenția chirurgicală în ginecomastie
Cel mai important, pentru o recuperare rapidă și pentru evitarea complicațiilor este ca pacientul să respecte cu strictețe indicațiile medicului pentru perioada postoperatorie. Dacă va fi necesar, medicul va prescrie o anumită medicație pentru perioada postoperatorie.
Pansamentele compresive și corsetul special recomandat de medic vor fi purtate întreaga perioadă stabilită.
Pacientul va avea în vedere o perioadă de până la o lună în care va evita efortul, expunerea la soare, alcoolul și tutunul.
Controalele postoperatorii au rolul de a ține sub observație stadiul recuperării, medicul ajustând, la nevoie tratamentul și regimul postoperatoriu al pacientului.
Care sunt rezultatele operației de corectare a ginecomastiei?
Prin respectarea recomandărilor medicului chirurg, pacienții contribuie la obținerea unor rezultate cu adevărat mulțumitoare. Aspectul masculin este recăpătat pe deplin, ceea ce ajută la eliminarea cauzei ce a produs toată suferința psihologică manifestată în anxietate, nesiguranță, îngrijorare. Calitatea vieții pacientului este, astfel, vizibil îmbunătățită.
Pentru menținerea, în timp, a rezultatelor operației, pacientului i se recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă o dietă echilibrată, exerciții fizice, evitarea exceselor, evitarea creșterii în greutate.
Cât costă operația de corectare a ginecomastiei?
Prețul unei intervenții în ginecomastie la Clinica Dr. Nițescu este de: 3200 Euro.
Costul operației estetice de corectare a ginecomastiei include anestezia, intervenția propriu-zisă și controlul postoperatoriu. Operația este efectuată de o echipă de specialiști condusă de Dr.Cristian Nițescu, medic primar chirurgie estetică. Atât operația cât și spitalizarea au loc, în condiții excepționale de dotare și confort, la Royal Hospital, în București.