2021-01-05
Micșorare sâni: în ce situații ai nevoie de această operație?
Operația de micșorare sâni ar putea să fie o soluție pentru pacientele care se confruntă cu diferite efecte pe care sânii mari le dau, în timp, organismului. Sânii prea mari sunt corelați cu o serie de probleme de sănătate printre care se numără durerile de spate, durerile de gât și amorțeală la nivelul degetelor. De asemenea, excesul de țesut mamar este legat de apariția migrenelor și a problemelor de respirație. În general, această problemă împiedică realizarea unor activități cât se poate de obișnuite: de la sporturi, până la căratul obiectelor sau ridicatul copiilor.
Sânii prea mari: când sunt o problemă?
Mărimea sânilor poate deveni o problemă atunci când o femeie suferă de:
- dureri cronice de spate, gât și umeri care necesită medicamente pentru durere
- erupție cronică sau iritație a pielii de sub sâni
- imposibilitatea de a realiza anumite activități sau mișcări
- probleme cu imaginea de sine
- probleme legate de găsirea și purtarea unor articole de îmbrăcăminte adecvate
Operația de micșorare sâni: ce este?
În timp ce kinetoterapia, modificările ergonomice și chiar medicamentele pentru durere sunt adesea cele mai la îndemână soluții pentru femei, medicii sunt de acord că singurul mod sigur, de a atenua simptomele, este prin intervenția chirurgicală de reducere a sânilor.
Operația în sine poate fi efectuată într-o gamă largă de moduri, dar toate tehnicile au același scop: îndepărtarea unei cantități importante de țesut mamar din fiecare sân, și apoi tăierea excesului de piele rezultat.
În timp ce, în unele cazuri, mamelonul trebuie, de asemenea, îndepărtat și repoziționat, medicii spun că această procedură a devenit din ce în ce mai rară. În timp ce operația de micșorare sâni este concepută pentru a ameliora problemele de natură fizică, medicii spun că aceasta are și o latură estetică care trebuie luată în considerare de către specialiști, dar și de către paciente.
Este operația de micșorare sâni potrivită pentru tine?
Dat fiind faptul că o intervenție de micșorare sâni este asociată cu o transformare corporală importantă, posibila eliminare a unui factor care scade calitatea vieții, dar și cu posibilitatea de a trece prin dureri mai mari sau mai mici, multe dintre pacientele mele se întreabă, în mod justificat, dacă ar trebui să recurgă, realmente, la o operație de micșorare sâni.
Ca în cazul oricăror proceduri medicale, este important ca pacientele să consulte diferiți medici specialiști pentru a determina dacă și în ce măsură problemele lor sunt determinate de mărimea sânilor. De asemenea, personalul medical este cel care decide dacă această operație este necesară și în ce condiții ar trebui efectuată.
Cu toate acestea, există două cazuri în care o operație de micșora sâni poate să fie amânată la cerea pacientelor:
O viitoare sarcină: o astfel de operație poate duce la o serie de probleme legate de alăptarea unui viitor bebeluș, tocmai de aceea este recomandată evitarea unei astfel de operații dacă vă mai doriți alți copii.
Pierderea în greutate: o schimbarea a dietei și a stilului de viață poate să ducă la pierderea în greutate și, în cele din urmă, la o reducerea a volumului și greutății țesutului mamar și adipos al sânilor.
Cum te pregătești pentru operație?
Dacă specialistul, în urma evaluării situației particulare a unei paciente, decide că aceasta are nevoie de o operație de micșorare sâni, ea fiind de acord cu o astfel de intervenție, atunci chirurgul va:
- evalua istoricul medical și starea generală de sănătate a pacientei care optează pentru micșorare sâni;
- discuta cu pacienta despre așteptările acesteia privind dimensiunea și aspectul sânilor după operație;
- prezinta o descriere detaliată a procedurii și a riscurilor și beneficiilor acesteia, inclusiv a cicatricile probabile și posibila pierdere a senzației, la nivelul zonei vizate;
- examina și măsura sânii;
- face fotografii ale sânilor pentru dosarul medical;
- oferi detalii despre tipul de anestezie utilizat în timpul intervenției chirurgicale.
Pacientei i-ar putea fi solicitate mai multe investigații, înainte de operația de micșorare sâni, precum:
- un set complet de analize de laborator;
- o mamografie, dacă are peste 40 de ani;
- o ecografie, dacă este mai tânără de 40 de ani.
Totodată, pacienta trebuie să renunțe la fumat, cel puțin înainte și după operație, precum și să evite folosirea unor medicamente antiinflamatorii, asta pentru ca medicii să poată controla sângerarea în timpul intervenției.
Perioada de recuperare după micșorare sâni
O operație de micșorare sâni de succes poate să amelioreze durerile de la nivelul spatelui, gâtului și umerilor. De asemenea, ar putea crește capacitatea unei femei de a participa la activități fizice și de a avea o imagine de sine mai bună.
Trebuie precizat faptul că poate dura chiar și câteva luni până când inflamația va dispărea și țesutul va fi refăcut complet, iar rezultatele tind să fie permanente. După operația de micșorare sâni, dar și de-a lungul săptămânilor care urmează, vei experimenta diferite situații:
- sânii tăi să fie acoperiți cu bandaje;
- îți vor fi administrate medicamente pentru durere și antibiotice, pentru a reduce riscul de infecție;
- sânii tăi se vor simți ceva mai sensibili, la atingere;
- sânii ar putea să fie chiar umflați și învinețiți;
Chirurgul estetician este cel care îți va recomanda un sutien cu compresie elastică pentru a proteja sânii. Totodată, tot la specialistul care ți-a efectuat operația este important să apelezi în cazul apariției oricărei complicații și să urmezi sfaturile sale – să respecți perioada de recuperare, să eviți ridicarea greutăților și exercitarea unor activități solicitante, alături de respectarea unui stil de viață sănătos.