2019-10-16
Mastectomia preventivă cu reconstrucție mamară
Mastectomia preventivă sau profilactică este un tip de intervenție chirurgicală de rezecție a țesutului mamar sănătos. Operația are ca scop diminuarea riscului apariției cancerului de sân, la femeile care îl prezintă.
Din păcate, statisticile referitoare la cancerul mamar pun România pe harta țărilor în care situația este destul de dramatică:
-
- Pe plan mondial, peste jumătate de milion de femei (mai exact 626679) și-au pierdut viața din cauza cancerului de sân, doar în anul 2018, tot conform datelor Globocan.
-
- Dintr-un total de 83461de cazuri noi de cancer, 9629 au fost doar de cancer la sân;
- Doar în 2018, 3378 de femei au murit de cancer de sân, pe teritoriul țării noastre, arată datele 1
Mastectomia preventivă poate să reducă riscul de apariție a cancerului de sân cu 95%, la femeile care prezintă mutații ale genelor BRCA1, BRCA2, potrivit datelor de specialitate. În cazul femeilor cu un istoric familiar de cancer la sân, mastectomia preventivă scade riscul de apariție a cancerului cu până la 90%.
Mastecomia preventivă a ajuns în atenția presei din lume și din România, în special în ultimii ani. Nivelul de conștientizare asupra a ceea ce este mastectomia preventivă a crescut. În special datorită mediatizării cazului actriței Angelina Jolie. Vedeta a ales să se supună unei intervenții de acest tip. Din testele genetice pe care le-a efectuat, actrița a descoperit că avea o predispoziție extrem de ridicată pentru cancerul de sân.
Din experiența profesională proprie și contactul rar cu astfel de cazuri, foarte puține femei apelează din România la mastectomia preventivă. Este important de evidențiat că acest tip de intervenție salvează vieți.
Pentru că luna octombrie este dedicată prevenției cancerului de sân, la nivel mondial, vă aduc în atenție un caz rar în România. Așadar, există și excepții care ne dau speranță.
Testul genetic: decizia care a schimbat tot, pentru pacienta M.D.
M.D. este o femeie foarte curajoasă, în vârstă de 39 de ani care, în urmă cu doar câteva săptămâni, a ales să se supună unei intervenții chirurgicale de mastectomie preventivă. Pacienta a luat decizia să apeleze la mastectomia preventivă după un test genetic. Acesta i-a arătat că prezenta un risc extrem de ridicat de cancer la sân. Am făcut parte din echipa de chirurgi și am realizat reconstrucția mamară.
M.D. a conștientizat pericolul cancerului mamar, în special pentru că în familie avusese parte de decese provocate de cancer. Pacienta mi-a povestit că tatăl său a murit de glioblastom, în timp ce mama sa a refuzat să se testeze genetic, până în momentul de față. Totodată, sora pacientei, cu șase ani mai tânără, a ales să facă și ea testul genetic. Rezultatele obținute de către aceasta au fost similare cu cele ale pacientei M.D. Sora pacientei cântărește și ea alternativa mastectomiei preventive.
Testul de cancer ereditar către care a fost îndrumată pacienta M.D. a fost relativ simplu. Acesta a constat doar în prelevarea de salivă. Testul a fost trimis către un laborator din SUA și a vizat toate genele care pot să dea cancer, dacă suferă modificări în organism. Astfel, pacienta a fost capabilă să își cunoască riscul pentru mai multe tipuri de cancere: ovarian, mamar, de piele, pancreatic.
Mastectomia preventivă: un pas curajos, dar greu
După ce testul genetic a confirmat că există un risc foarte mare ca M.D. să dezvolte cancer mamar în viitor, pacienta nu a ezitat. A căutat ajutorul medicului oncolog, care a ghidat-o către mastectomia preventivă. A fost o decizie grea, dar care a meritat, susține pacienta. Aceasta este mamă a două fete și a oferit un exemplu pozitiv în alegerea pe care a făcut-o pentru mastectomia preventivă. A demonstrat că este o femeie informată și foarte responsabilă cu propria sănătate.
În prezent, pacienta M.D. se află sub supraveghere medicală.
Din păcate, în România, multe dintre femeile care știu că au rude care suferă de cancer evită să facă teste genetice. În parte, din cauza prețului, pentru multe dintre ele, inaccesibil. Există însă și temeri, de ordin estetic, pentru că multe femei nu știu că pot beneficia și de reconstrucție mamară, dupa mastectomia preventivă.
Experții din întreaga lume le sfătuiesc pe femeile care au moștenit o mutație a genelor BRCA1, sau BRCA2 să se gândească serios la mastectomia preventivă. Astfel pot evita să se îmbolnăvească de cancer mai târziu. Conform concluziilor a două studii științifice, riscul de cancer la sân la femei de până la 70 de ani cu mutație a genei BRCA1, este între 55-65% și de 45-47%, în cazul celor cu mutație BRCA2, arată datele.