2018-06-26
Declară război ridurilor!
Ridurile sunt o problemă cu care ne confruntăm fiecare dintre noi la un moment dat. Deși sunt considerate semne ale îmbătrânirii pielii, ele nu ascultă de vârsta biologică și apar atunci când te aștepți mai puțin. Pentru majoritatea reprezentantelor sexului frumos, dar și pentru unii bărbați apariția ridurilor înseamnă o adevărată povară, ce duce la pierderea încrederii în propriile forțe. De aceea, majoritatea dintre noi declarăm război ridurilor și facem absolut orice pentru a le elimina.
În acest sens, medicii esteticieni propun diferite modalități de ștergere a ridurilor. Mai exact, ridurile pot fi șterse fie prin utilizarea unor substanțe injectabile, fie recurgând la anumite proceduri prin care straturile superficiale ale pielii sunt îndepărtate. Metoda este aleasă de medicul specialist, în funcție de necesitățile pacientei, însă de cele mai multe ori se pot combina mai multe tehnici, fiecare fiind utilizată doar în anumite zone.
Înainte de a recurge la ștergerea ridurilor printr-o procedură chirurgicală sau nechirurgicală, doamnele vor face la recomandarea medicului, un set de analize pentru o bună desfășurare a intervenției. În unele cazuri, se recomandă anumite teste alergologice care să diminueze riscul apariției complicațiilor de tipul alergiilor la substanțele utilizate.
Ridurile pot fi eliminate prin îndepărtarea straturilor superficiale ale pielii, pielea redevenind tonică și catifelată. Există mai multe procedee care au ca rezultat întinerirea tenului:
- Peeling-ul chimic – este una dintre acele metode care se efectuează prin aplicarea unor substanțe pe suprafața pielii, ce ard și îndepărtează celulele îmbătrânite. Astfel, tenul este regenerat, iar pielea îşi recapătă elasticitatea şi luminozitatea. Îndepărtarea țesuturilor moarte de la nivelul pielii se poate realiza şi cu ajutorul laserului peeling, o procedură ce utilizează efectul termic al laserului tot în scopul îndepărtării straturilor celulare superficiale;
- Dermabraziunea – este o metodă chirurgicală prin care ridurile foarte profunde sunt netezite. Intervenția se efectuează sub efectul anesteziei locale, medicul chirurg folosind o microfreză diamantată prin care va înlătura o porţiune mai groasă din stratul superficial de piele.
Aceste metode pot ajuta și la corectarea unui ten cu pigmentare neuniformă, redând luminozitatea și atenuând micile defecte (inclusiv cicatricile post-acnee).
Persoanele care se tem de intervențiile chirurgicale și complicațiile acestora, pot apela la injectarea unor substanțe de tipul toxinei botulinice. Există anumite zone care răspund foarte bine la acest tratament, îmbunatăţirea aspectului fiind semnificativă și de durată. Prin urmare, reducerea ridurilor de pe frunte, dintre sprâncene și a celor poziționate la coada ochiului se pot realiza prin injectarea de toxină botulinică.
Alte riduri care se accentuează cu vârsta, în special datorită mimicii (râs/vorbit) sunt cele nazo-labiale și periorale. Primele sunt de obicei mai adânci, fiind extrem de vizibile. Cele periorale se prezintă sub forma unor linii fine, adevărate „încreţituri“ în jurul buzelor, ce dau un aspect de stafidă, şi îmbătrânesc pacientul. Ambele pot fi corectate cu ajutorul substanțelor injectabile pe bază de acid hialuronic. Acestea sunt injectate în și în jurul ridului, care se atenuează mult și chiar dispare în anumite cazuri.
Există însă riduri foarte mari, profunde, adevărate “șanțuri”, sau care sunt situate în zone mai dificile, care nu pot fi eliminate prin peeling, dermabraziune sau injecții cu substanțe botulinice și acid hialuronic. În acest caz, se poate încerca ștergerea ridurilor prin lifting cervical sau facial.
Trebuie spus, că atât intervențiile chirurgicale, cât și metodele nechirurgicale presupun riscuri, în general minore. Dacă liftingul facial sau cel cervical presupune o recuperare de câteva săptămâni, după intervențiile nechirurgicale recuperarea este rapidă (variază de la câteva zile pentru injectabile, până la 1 lună pentru peeling-uri). Totuși este de reținut, ca fiecare intervenție se adresează și este potrivită pentru o anumită problemă, nu există o metodă universală de tratament pentru toți pacienții.
Tocmai de aceea, tratamentul sau combinația de metode de întinerire ce va fi utilizată, va fi stabilită de medicul specialist (ținând cont de vârsta pacientei, de tipul de ten, de problemele care există și de rezultatul dorit), la consultul preoperator, mai ales că, la ora actuală există din ce în ce mai multe substanțe și metode de rejuvenare și reconturare facială.