2018-11-01
Când să apelezi la liposucție
Liposucția, cunoscută și sub denumirea de lipoaspirație, este operația estetică in cadrul căreia se elimina grăsimea din zonele care deformează silueta, creându-se un aspect armonios al siluetei.
Liposucția este recomandată persoanelor care in ciuda dietelor si a efortului fizic nu reușesc să slăbească și să ajungă la rezultatele dorite, nefiind însă o modalitate de a slabi. In general, ea se adreseaza depozitelor adipoase localizate care persista si dupa efectuarea sportului si a unor cure de slabire.
Liposucția se poate realiza in urmatoarele zone: abdomen, șolduri, talie, brațe, genunchi și coapse, atât la femei, dar și la bărbați. De asemenea ea poate fi aplicată pentru depozitele de grăsime localizate la nivel cervical anterior (gușă) sau sâni (ginecomastia la barbati). Liposucția este o intervenție chirurgicală căutată, realizată de către medicii chirurgi esteticieni, de aceea este foarte important ca pacientii sa inteleaga ca această operație este o metodă de remodelare corporală și nu o metodă de slăbit.
Liposucția: clasificare
In momentul actual cele mai utilizate tipuri de liposucție sunt cea clasică și cea cu laser. Liposucția asistată de laser presupune folosirea luminii laser, prin introducerea unei fibre optice (care emite lumina laser) in tesutul adipos utilizand canule speciale. Noutatea acestei tehnici este dată de faptul că grăsimea nu mai este lipoaspirată prin sistemul clasic de vaccum, ci laserului Nd-yag o „topeste”, emusificand-o si facand-o usor de indepartat. Ca și liposucția clasică, liposucția asistată de laser are același scop, și anume îndepărtarea excesului de grăsime localizat în diferite zone ale corpului. Un beneficiu important al liposucție cu laser este faptul că laserul are un efect benefic asupra tegumentelor, conferind elasticitate si fermitate. De asemenea, datorita efectului termic si sangerarea este redusa, echimozele postoperatorii fiind mult mai mici sau chiar absente. Nu oricine este insa candidat pentru acest tip de liposuctie, datele problemei variaza cu starea generala a pacientului, cantitatea si localizarea depozitelor de grasime….etc.
Modalități de realizare ale operației de liposucție
În cadrul procedurii de liposucție, chirurgul estetician extrage depozitele nedorite de grăsime din zonele care afectează silueta pacientului. Se pot corecta mai multe zone in aceeasi interventie chirurgicala, de multe ori interventia putand fi asociata si cu alte tratamente de chirurgie estetica.
Se recomandă liposucția numai după ce pacientul a avut discuții preliminare cu medicul specialist, după ce pacientul a spus ce anume își dorește, dar mai ales după o serie de analize pentru a depista eventualele probleme de sănătate. Liposucția se realizează doar într-o clinică specializată și poate dura in medie între 1-3 ore.
Remodelarea corporală prin liposucție este relizată cu ajutorul unor canule, tuburi metalice de diametru mic, care sunt introduse prin piele în zona vizată. In metoda clasica, ceste tuburi se conecteaza la un aspirator ce face vacuum, eliminându-se astfel excesul de țesut adipos. Incizia prin care se insera canula este de 3-4 mm, astfel ca cicatricile postoperatorii sunt practic invizibile.
După intervenția chirurgicală, pacientul trebuie să poarte haine compresiv-elastice (pantaloni sau o burtieră etc.) care ajută la retracția pielii și reducerea edemului, și timp de cateva luni trebuie să evite expunerea la soare.
În ceea ce privește liposucția cu laser, chirurgul estetician parcurge trei etape. Primul pas constă în injectarea, ca și în liposucția clasică a unei soluții în zona de lipoaspirat. În cea de-a doua fază se realizează așa zisa liposucție cu laser, prin care se distrug celulele adipoase. Cea de-a treia etapă constă în aspirarea grăsimii emulsionate. Laserul doar emulsionează grăsimea, dar nu o și aspiră, ea fiind indepartata practic prin aceeasi metoda descrisa mai sus (ca la cea clasica).
Avantajele intervenției
Avantajele liposucției sunt multiple, de la îmbunătățirea vieții psihice, până la o viață socială și profesională mai bună. Avantajele liposucției sunt date nu numai de rezultatele obtinute : o imagine armonioasă , un aspect neted, un contur natural și ferm al corpului, ci și de faptul că este o intervenție cu durată relativ scurtă, cu recuperarea postoperatorie rapidă asociată cu absența totală a cicatricilor. De asemenea stresul psihologic este redus, iar recuperarea după intervenție se poate face la domiciliu.
Riscuri și complicații ale lipoaspirației
Liposucția nu este recomandată persoanelor care suferă de diabet, boli infecțioase, boli cronice, tulburări de coagulare. De asemenea, la persoanele mai în vârstă care au pielea mai puțin elastică, ceea ce limitează capacitatea acesteia de a se retracta, este posibil să fie necesară asocierea acesteia cu alte proceduri chirurgicale de excizare a excesului cutanat. Intervenția de liposucție poate avea efecte secundare, cum ar fi echimozele, care dispar într-un timp relativ scurt si edemul (umflarea) zonelor lipoaspirate. După intervenția de liposucție, pacientul trebuie să urmeze o dietă hipocalorică timp de câteva luni, dupa care se recomandă reluarea treptată a sportului.