PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE
Programează-te direct 24/7

Alegi data și ora și primești confirmarea pe loc

„Buza de iepure”: ce este și cum te ajută chirurgia să scapi de problemă?

Una dintre cele mai frecvente malformații congenitale este „buza de iepure” (cheiloschisis) sau, în funcție de poziția și gradul de afectare, „gura de lup”, aceasta fiind forma mai gravă. Problema are o incidență de 4 la 10.000, predominant la sexul masculin (60-70% din pacienți sunt băieți).

Ce este buza de iepure?

Buza de iepure presupune prezența unei despicături la nivelul cavității bucale, care poate să afecteze doar buza, sau care se poate întinde și pe interiorul cavității bucale, afectând arcadele dentare și bolta palatină, în proporții variabile, fie pe centru, sau pe o parte, dreapta sau stânga. În cazurile grave, cerul gurii comunică cu cavitatea nazală, ceea ce duce la dificultăți respiratorii și de alimentație, care pot pune în pericol viața nou-născutului. Simpla prezență a acestei despicături velo-palatine cauzează probleme de alimentație orală, întârzieri în dezvoltarea limbajului, probleme emoționale datorate aspectului inestetic și uneori poate duce la deces.

Pentru a evita aceste complicații, se recomandă ca buza de iepure să fie corectată prin operație, chiar dacă niciodată aspectul gurii nu va arăta în totalitate ca cel al unei persoane sănătoase. Totuși, chirurgia estetică este singura cale de remediere.

Simptomele buzei de iepure

De obicei, buza de iepure poate fi identificată imediat după naștere, caz în care buza și fisura palatului prezintă:

 • o despărțire în buza și cerul gurii, care afectează una sau ambele părți ale feței;
 • o despărțire în buză care apare doar ca o mică crestătură în buză, sau se extinde de la buză prin gingia superioară și palatul în partea de jos a nasului;
 • o fantă în cerul gurii, care nu afectează aspectul feței.

În cazuri rare, o fisură apare numai în mușchii palatului moale, palatul fisurat submucos, care se află în partea din spate a gurii. Acest tip de fisură trece adesea neobservat la naștere și poate să nu fie diagnosticat decât mai târziu, când duce la apariția unor simptome precum:

 • probleme la hrănire;
 • dificultăți la înghițire, care au potențialul de a face ca lichidele sau alimentele să iasă pe nas;
 • infecții cronice ale urechii.

Cauze

Buza de iepure, sub toate formele sale, apare atunci când țesuturile care formează gura și fața unui bebeluș nu fuzionează corect. În mod normal, țesuturile care alcătuiesc buza și palatul fuzionează în a doua și a treia lună de sarcină. Dar la bebelușii cu buza despicată și cu despicătura palatului, fuziunea nu are loc niciodată, sau are loc doar parțial, lăsând o deschidere. În cazul multor copii, nu poate fi identificată o cauză certă pentru sindromul buzei de iepure.

Cercetătorii și medicii practicieni speculează faptul că apariția acestui sindrom poate fi rezultatul interacțiunii dintre factorii de mediu și cei genetici. Mama sau tatăl pot transmite gene care provoacă despicături, fie singure, fie ca parte a unui sindrom genetic care include buzele despicate, sau palatul despicat, ca unul dintre semnele sale. În unele cazuri, bebelușii moștenesc o genă care îi face să aibă mai multe șanse să dezvolte o fisură, iar apoi un factor de declanșare a mediului provoacă de fapt apariția fisurii.

Factori de risc

Mai mulți factori pot crește probabilitatea ca un bebeluș să prezinte buza de iepure:

Istoricul familiei: părinții cu antecedente familiale de buză despicată, sau palat despicat, se confruntă cu un risc mai mare de a avea un copil cu aceeași problemă.

Expunerea la anumite substanțe în timpul sarcinii: buzele despicate și palatul despicat pot fi mai susceptibile să apară la femeile gravide care fumează, consumă alcool, sau iau anumite medicamente.

Diabetul: există anumite dovezi că femeile diagnosticate cu diabet înainte de sarcină pot avea un risc crescut de a face un bebeluș cu buza despicată, cu sau fără despicătura palatului.

Obezitatea în timpul sarcinii: există unele dovezi că bebelușii născuți din femei obeze ar putea avea un risc crescut de buză de iepure.

Complicații

Copiii cu buza despicată, cu sau fără despicătura palatului, se confruntă cu o varietate de provocări, în funcție de tipul și de severitatea fisurii. Printre aceste complicații se numără:

 • Dificultăți de hrănire: una dintre cele mai importante preocupări după naștere este hrănirea. În timp ce majoritatea copiilor cu buza despicată pot să fie alăptați, un palat despicat poate să îngreuneze acest demers.
 • Infecții ale urechii și pierderea auzului: bebelușii cu palat despicat prezintă în special riscul de a avea lichid în urechea medie și de a-și pierde auzul. Probleme dentare: dacă fisura se extinde prin gingia superioară, dezvoltarea dinților poate fi afectată.
 • Dificultăți de vorbire: deoarece palatul este folosit la formarea sunetelor, dezvoltarea vorbirii normale poate fi afectată de buza de iepure, sunetele produse fiind nazele.
 • Probleme emoționale și de integrare socială: copiii care suferă de buza iepure se pot confrunta cu probleme sociale, emoționale și de comportament, din cauza diferențelor de aspect față de copiii de vârsta lor, dar și din cauza stresului asociat îngrijirilor medicale de care au parte.

Diagnosticul buzei de iepure

Majoritatea cazurilor de buză de iepure sunt observate încă de la naștere și nu necesită teste speciale pentru diagnostic. Evoluția tehnologiei medicale permite medicilor și părinților să afle din timpul sarcinii dacă un bebeluș are buză de iepure.

O ecografie prenatală este un test care utilizează unde sonore pentru a crea imagini ale fătului în curs de dezvoltare. Când analizează imaginile, un medic poate să detecteze o diferență în structurile faciale. În general, această afecțiune poate să fie identificată începând cu săptămâna 13 a sarcinii.

Tratament

Obiectivele tratamentului pentru buza de iepure implică îmbunătățirea capacității copilului de a mânca, vorbi și auzi normal, precum și de a obține un aspect facial normal. Îngrijirea copiilor cu această problemă implică adesea o echipă de medici și experți printre care se numără:

 • chirurgi plasticieni specializați în repararea buzei de iepure
 • chirurgi specializați în intervenții orale
 • specialiști ORL
 • pediatri
 • stomatologi pediatri
 • ortodonți
 • logopezi
 • consilieri genetici
 • psihologi

Chirurgia buzei de iepure

Tratamentul pentru buza de iepure implică chirurgia, care are rolul de a repara defectele și terapiile necesare eliminării sau ameliorării problemelor de sănătate asociate. Atunci când vorbim despre intervențiile chirurgicale, acestea sunt realizate în această ordine:

 • repararea buzelor despicate, în primele trei până la șase luni;
 • reparația palatului despicat, până la vârsta de 12 luni sau mai devreme, dacă este posibil;
 • intervenții chirurgicale ulterioare, între vârsta de doi ani și sfârșitul adolescenței.

Operația poate îmbunătăți în mod semnificativ aspectul copilului cu buză de iepure, calitatea vieții și capacitatea acestuia de a mânca, respira și vorbi. Printre riscurile potențiale ale acestor intervenții se numără sângerările, infecțiile, lărgirea sau creșterea cicatricilor și deteriorarea temporară, sau permanentă a nervilor, a vaselor de sânge, sau a altor structuri.

Ai un copil cu buză de iepure? Această problemă se rezolvă prin chirurgie.Vino, alături de micuțul tău, la dr. Cristian Nițescu. Fă-ți o programare.

Articole Similare