2021-01-26
Buza de iepure: ce este și cum se remediază prin operație?
„Domnule doctor, cum aș putea să rezolv „buza de iepure” a copilului meu?” Aceasta este una dintre întrebările pe care le-am primit foarte des, anul trecut, pe rețelele sociale, de la părinți îngrijorați. Una dintre cele mai frecvente malformații congenitale care pot să apară la copii este așa-numita „buză de iepure” sau, în funcție de poziția și gradul de afectare, „gură de lup” – aceasta fiind forma mai gravă.
Problema are o incidență de 4 la 10.000, predominant la sexul masculin (60-70% din pacienți sunt băieți).
Ce este buza de iepure?
Buza de iepure presupune prezența unei despicături la nivelul cavității bucale, care poate să afecteze doar buza, sau se poate întinde și pe interiorul cavității bucale, afectând arcadele dentare și bolta palatină, în proporții variabile, fie pe centru sau pe o parte, dreapta sau stânga. Cerul gurii comunică, în cazurile grave, cu cavitatea nazală, ceea ce duce la dificultăți respiratorii și de alimentație, care pot pune în pericol chiar viața nou-născutului.
Simpla prezență a acestei despicături velo-palatine cauzează probleme de alimentație orală, întârzieri în dezvoltarea limbajului, probleme emoționale datorate aspectului inestetic și uneori poate duce la deces. Pentru a evita aceste complicații, se recomandă ca buza de iepure să fie corectată prin operație, chiar dacă niciodată aspectul gurii nu va arăta în totalitate ca cel al unei persoane sănătoase. Totuși, chirurgia estetică este singura cale de remediere.
Buza de iepure- simptome
De obicei, buza de iepure poate fi identificată imediat după naștere, în acest caz, buza și fisura palatului prezentând:
- o despărțire în buza și cerul gurii care afectează una sau ambele părți ale feței;
- o despărțire în buză care apare doar ca o mică crestătură în buză, sau se extinde de la buză prin gingia superioară și palatul în partea de jos a nasului;
- o fantă în cerul gurii care nu afectează aspectul feței;
În cazuri rare, o fisură apare numai în mușchii palatului moale, palatul fisurat submucos, care se află în partea din spate a gurii. Acest tip de fisură trece adesea neobservat la naștere și poate să nu fie diagnosticat decât mai târziu, când duce la apariția unor simptome precum:
- probleme la hrănire;
- dificultăți la înghițire, care au potențialul de a face ca lichidele sau alimentele să iasă pe nas;
- infecții cronice ale urechii.
Cauzele buzei de iepure
Buza de iepure, sub toate formele sale, apare atunci când țesuturile care formează gura și fața unui bebeluș nu fuzionează corect. În mod normal, țesuturile care alcătuiesc buza și palatul fuzionează în a doua și a treia lună de sarcină. Dar la bebelușii cu buza despicată și cu despicătura palatului, fuziunea nu are loc niciodată, sau are loc doar parțial, lăsând o deschidere.
În cazul multor copii, nu poate fi identificată o cauză certă pentru sindromul buză de iepure. Cercetătorii și medicii practicieni speculează faptul că apariția acestui sindrom poate fi rezultatul interacțiunii dintre factorii de mediu și cei genetici.
Mama sau tatăl pot transmite gene care provoacă despicături, fie singure, fie ca parte a unui sindrom genetic care include buzele despicate sau palatul despicat ca unul dintre semnele sale. În unele cazuri, bebelușii moștenesc o genă care îi face să aibă mai multe șanse să dezvolte o fisură, iar apoi un factor de declanșare a mediului provoacă de fapt apariția fisurii.
Factori de risc
Mai mulți factori pot crește probabilitatea ca un bebeluș să prezinte buza de iepure:
- Istoricul familiei. Părinții cu antecedente familiale de buză despicată sau palat despicat se confruntă cu un risc mai mare de a avea un copil cu aceeași problemă.
- Expunerea la anumite substanțe în timpul sarcinii. Buzele despicate și palatul despicat pot fi mai susceptibile să apară la femeile gravide care fumează, beau alcool sau iau anumite medicamente.
- Diabetul. Există unele dovezi că femeile diagnosticate cu diabet înainte de sarcină pot avea un risc crescut de a avea un bebeluș cu buza despicată, cu sau fără despicătura palatului.
- Obezitatea în timpul sarcinii. Există unele dovezi că bebelușii născuți din femei obeze ar putea avea un risc crescut de buză de iepure.
Complicații pentru buza de iepure
Copiii cu buza despicată, cu sau fără despicătura palatului, se confruntă cu o varietate de provocări, în funcție de tipul și de severitatea fisurii.
Printre aceste complicații se numără:
- Dificultăți de hrănire. Una dintre cele mai importante preocupări după naștere este hrănirea. În timp ce majoritatea copiilor cu buza despicată pot să fie alăptați, un palat despicat poate îngreuna acest demers.
- Infecții ale urechii și pierderea auzului. Bebelușii cu palat despicat prezintă în special riscul de a avea lichid în urechea medie și de a-și pierde auzul.
- Probleme dentare. Dacă fisura se extinde prin gingia superioară, dezvoltarea dinților poate fi afectată.
- Dificultăți de vorbire. Deoarece palatul este folosit la formarea sunetelor, dezvoltarea vorbirii normale poate fi afectată de o astfel de condiție medicală, sunetele produse fiind nazele.
- Probleme emoționale și de integrare socială. Copiii care suferă de buza iepure se pot confrunta cu probleme sociale, emoționale și de comportament, din cauza diferențelor de aspect față de copiii de vârsta lor, dar și din cauza stresului asociat îngrijirilor medicale de care au parte.
Cum previi buza de iepure?
După ce un copil se naște cu o buză de iepure, părinții sunt îngrijorați de posibilitatea de a avea un alt copil cu aceeași afecțiune. În timp ce multe cazuri de buză despicată și despicături ale palatului nu pot fi prevenite, este indicat să luați în considerare acești pași pentru a reduce riscul:
- Consilierea genetică. Dacă aveți antecedente în familie de buză de iepure discutați asta cu medicului dumneavoastră, înainte de o sarcină. Medicul vă poate îndruma către un consilier genetic care vă poate ajuta să determinați riscul de a avea copii cu astfel de probleme de sănătate.
- Administrarea de vitamine prenatale. Dacă intenționați să rămâneți gravidă în curând, discutați cu medicului dvs. dacă ar trebui să luați vitamine prenatale.
- Evitați alcoolul și tutunul în timpul sarcinii. Cele două vicii cresc riscul ca bebelușii să prezinte buza de iepure.
Diagnosticul pentru buza de iepure
Majoritatea cazurilor de buză despicată și despicături ale palatului sunt observate imediat la naștere și nu necesită teste speciale pentru diagnostic. Evoluția tehnologiei medicale permite medicilor și părinților să afle din timpul sarcinii dacă un bebeluș prezintă buză de iepure.
O ecografie prenatală este un test care utilizează unde sonore pentru a crea imagini ale fătului în curs de dezvoltare. Când analizează imaginile, un medic poate detecta o diferență în structurile faciale. În general, această condiție poate fi identificată începând cu săptămâna cu numărul 13 a sarcinii.
Tratamentul pentru buza de iepure?
Obiectivele tratamentului pentru buza de iepure implică îmbunătățirea capacității copilului de a mânca, vorbi și auzi normal și de a obține un aspect facial normal. Îngrijirea copiilor cu această condiție implică adesea o echipă de medici și experți printre care se numără:
- Chirurgi plasticieni specializați în repararea buzei de iepure
- Chirurgi specializați în intervenții orale
- Specialiști ORL
- Pediatri
- Stomatologi pediatri
- Ortodonți
- Logopezi
- Consilieri genetici
- Psihologi
Chirurgia pentru buza de iepure
Tratamentul pentru buza de iepure implică chirurgia, care are rolul de a repara defectele și terapiile necesare eliminării sau ameliorării problemelor de sănătate asociate. Atunci când vorbim despre intervențiile chirurgicale, acestea sunt realizate în această ordine:
- Repararea buzelor despicate, în primele trei până la șase luni
- Reparația palatului despicat, până la vârsta de 12 luni sau mai devreme, dacă este posibil
- Intervenții ulterioare, între vârsta de doi ani și sfârșitul adolescenței.
Intervenția chirurgicală poate îmbunătăți, în mod semnificativ, aspectul copilului, calitatea vieții și capacitatea acestuia de a mânca, respira și vorbi. Printre riscurile potențiale ale acestor intervenții se numără sângerările, infecțiile, lărgirea sau creșterea cicatricilor și deteriorarea temporară sau permanentă a nervilor, vaselor de sânge sau a altor structuri.
Impactul psihologic și social al unui caz de buza de iepure
Posibilitatea ca un bebeluș să prezinte unele defecte congenitale, printre care ar putea să se numere buza de iepure poate reprezenta o lovitură emoțională pentru întreaga familie a nou-născutului. În acest caz, părinții și copiii trebuie să aibă parte de sprijinul celor apropiați, dar și al specialiștilor.
Aceștia din urmă recomandă părinților să:
- Nu se simtă vinovați de situația bebelușilor și să își concentreze atenția asupra nevoilor acestora.
- Să își accepte emoțiile.
- Să ceară ajutorul specialiștilor în ceea ce privește starea fizică, dar și emoțională, a copilului.
- Date fiind problemele asociate sindromului buza de iepure este important ca părinții să asigure bunăstarea emoțională a copilului, de-a lungul perioadei de tratament și recuperare.
- Concentrați-vă pe copil – ca persoană, nu pe problemele sale de sănătate.
- Indicați calități pozitive ale celor din jur care nu implică aspectul fizic.
- Ajutați-vă copilul să câștige încredere, permițându-i să ia decizii.
- Încurajați limbajul corpului încrezător, cum ar fi zâmbetul.
- Comunicați cu copilul, mai ales în ceea ce privește problemele legate de stima de sine.
De ce să apelezi la Dr. Cristian Nițescu?
Dr. Cristian Nițescu este unul dintre cei mai reputați chirurgi plasticieni din România, experiența sa de peste 20 de ani în domeniu oferindu-le pacienților săi competența și îndemânarea de care aceștia au nevoie în sala de operația și în afara acesteia.