2017-01-31
Este afectată alaptarea după operația de implanturi mamare?
În cei 20 de ani de experienţă, am întâlnit la foarte multe paciente întrebarea „Este afectată alăptarea după operația de implanturi mamare?”. Una dintre temerile femeilor tinere care îşi doresc copii şi aleg să îşi mărească sânii cu ajutorul implanturilor mamare, este că alăptarea copilului va avea de suferit după operaţia de mărire a sânilor. Este o teamă perfect justificată, pe care o înţeleg, dar femeile care au implanturi mamare pot alăpta fără nicio grijă, deoarece glanda mamară rămâne INTACTĂ în urma introducerii implantului.
Este afectată alăptarea după operația de implanturi mamare?
În cazul operaţiei de mărire a sânilor, de cele mai multe ori, implantul se introduce sub muşchiul pectoral, ceea ce face că acesta să nu fie nici măcar în contact cu glanda mamară. Este mai mult decât evident că implantul siliconic nici măcar nu vine în contact cu glanda mamară, care conţine canalele galactofore, prin care vine laptele în cursul alăptării.
Singurul inconvenient poate fi localizarea inciziei utilizate în operaţia de mărire a sânilor, care poate avea o influenţă directă asupra capacităţii de producţie a laptelui. Incizia în jurul areolei poate reduce lactaţia prin intersectarea unor canale galactofore mai mult decât o incizie submamară. Plasarea implantului poate afecta, într-o mică măsură, funcţionalitatea sânului. Un implant poziţionat direct sub glanda mamară poate să pună presiune pe aceasta, având ca rezultat reducerea producţiei de lapte în timp, în comparaţie cu un implant poziţionat sub muşchiul pectoral, departe de glandă.
Oricum, atât locul de inserţie, cât şi tipul de incizie, dimensiunea şi forma implantului vor fi stabilite de către medicul estetician împreună cu tine, la consultaţia preoperatorie, în urma efectuării unor măsurători ale sânului şi toracelui. În oricare situaţie, cicatricile vor fi foarte fine, practic invizibile, dacă vei respecta cu stricteţe indicaţiile chirurgului estetician cu privire la recuperarea după operația de mărire a sânilor.
Dacă te gândeşti că operaţia de mărire de sâni cu implanturi mamare îţi poate afecta cantitatea şi calitatea laptelui, poţi amâna intervenţia chirurgicală până când copilul va fi înţărcat. Sânii tăi se pot schimba în timpul sarcinii şi alăptării, iar operaţia de implanturi mamare poate fi făcută în acelaşi timp cu operaţia de ridicare a sânilor, astfel vei avea o pereche de sâni fermi şi frumoşi.